4 caracteristici pe care doar cei mai destepti oameni le au

1
De Mia Nicolescu
2 apr. 2022

Inteligenta emotionala se bazeaza, in mare parte, pe 4 principii si, daca le ai pe toate, te poti considera o persoana extrem de inteligenta emotional.

Stim ca inteligenta generala – denumita IQ – este destul de constanta de-a lungul vietii, desi studiile au descoperit unele scaderi in anumite abilitati pe masura ce imbatranim. De obicei, folosim scorurile IQ pentru a identifica zonele cu puncte forte si deficite cognitive.

Inteligenta emotionala, in schimb, poate fi intotdeauna dezvoltata, slefuita si rafinata. Da, probabil ca veti ramane cu ceea ce ati dezvoltat, insa inteligenta emotionala se bazeaza pe abilitati care (daca nu sunt practicate) se pot deteriora in timp.

Inteligenta emotionala se bazeaza, in mare parte, pe 4 principii (4 caracteristici) si, daca le ai pe toate, te poti considera o persoana extrem de inteligenta emotional.

5 motive pentru care angajatorii cauta persoane cu o inteligenta emotionala ridicata

Caracteristici ale inteligentei emotionale

Constientizarea de sine

Stii ce creeaza un impact emotional pentru tine. Iti intelegi instinctele, stii ce iti declanseaza emotiile si unde se intersecteaza senzatiile cu propriile ganduri si comportamente.

De exemplu, daca incepi sa te simti anxioasa, recunosti sentimentul, stii ce a declansat starea si te folosesti de abilitatile si instrumentele pe care le-ai dobandit pentru a gestiona si controla anxietatea.

Managementul sinelui

Stii ce sa faci pentru a-ti controla emotiile si cunosti modalitati eficiente de a le folosi pentru a-ti ghida si schimba, acolo unde este nevoie, comportamentul.

De exemplu, furia este o emotie comuna, iar circumstantele din viata o vor provoca de multe uneori. Cheia consta in modul in care te cunosti cum reactionezi intr-o anumita situatie si modul in care folosesti furia pentru a putea raspunde productiv, si nu distructiv.

Empatia ridicata

Intelegi emotiile celorlalti. Din propria experienta, dupa ce te-ai lovit in repetate randuri de anumite situatii, iti poti da seama usor cum s-ar putea simti altii in anumite contexte.

Nivelul de inteligenta emotionala creste invatand sa te pui in locul celorlalti si fiind capabila sa te raportezi la factori situationali, care pot duce la raspunsuri emotionale – ganduri si comportament rezidual.

Te-ai simtit sufocata de intrebarile care ti-au fost puse in cadrul unui interviu de angajare. Intelegi cum functioneaza emotiile, gandurile si tipul de comportament intr-o astfel de situatie. Acum, cand vine randul tau sa ii intervievezi pe altii, esti capabila sa intelegi o parte din trairile lor si sa o lasi mai moale?

Abilitatea de a dezvolta relatii

Intelegi cum sa ii ajuti pe ceilalti sa isi gestioneze emotiile si cum sa iti folosesti propria constientizare emotionala pentru a naviga, a construi si a mentine relatii pozitive.

Gandeste-te la o persoana pe care o admiri si ai vrea sa fii ca ea sau chiar sa o intreci. Pentru cei mai multi dintre noi, acesti oameni nu numai ca inteleg sentimentele comune, dar isi folosesc puterea cuvintelor si a actiunilor pentru a inspira si motiva.

Deci, de ce ar trebui sa iti pese de inteligenta emotionala? Deoarece persoanele care inteleg si folosesc abilitatile inteligentei emotionale:

– fac alegeri mai bune in viata;

– au relatii interpersonale mai bune;

– sunt parinti mai buni;

– au mai mult succes la locul de munca;

– sunt lideri de afaceri exceptionali.

Foto: Instagram/@matiamubysofia