Cum iti dai seama ca partenerul tau are o inteligenta emotionala scazuta

1
De Daniela Mitran
22 ian. 2020

Vorbim des despre empatie si mindfulness. Acordam tot mai multa atentie comportamentului nostru si facem tot posibilul sa dezvoltam relatii sanatoase cu persoanele din viata noastra. Uneori reusim cu usurinta, alteori ne confruntam cu probleme sau replici care ne descurajeaza.

Si totusi… scopul nostru este sa interactionam. Sa purtam conversatii, sa ne cunoastem reciproc, sa ne deschidem sufletul si sa ne indragostim. Si cum altfel am putea face toate aceste lucruri daca nu am invata sa acordam atentie mai multor detalii? Este esential sa stii daca partenerul tau are o inteligenta emotionala scazuta. Mai ales daca iti doresti o relatie de lunga durata.

Inteligenta emotionala (EQ) reprezinta capacitatea de a constientiza, controla si manifesta emotiile personale. Inseamna abilitatea de a gestiona relatiile interpersonale intr-un mod eficient si empatic.

La baza inteligentei emotionale stau patru abilitati esentiale: autocunoasterea, constiinta sociala, stapanirea de sine si gestionarea relatiilor.

Cumulate, toate aceste abilitati ne ofera posibilitatea sa dezvoltam relatii sanatoase.

Inteligenta emotionala scazuta – cum o identifici

O persoana careia ii lipsesc abilitatile de mai sus nu are capacitatea sa dezvolte relatii armonioase. Poate ca pe alocuri va manifesta un comportament care nu va da de banuit. Poate ca va sti cum sa actioneze in unele momente sau cum sa raspunda unor provocari.

Insa inteligenta emotionala inseamna mai mult decat invatarea unor tipare comportamentale recomandate. Inseamna capacitatea de a vedea in profunzime, de a asculta si de a intelege. Inseamna atentie, deschidere si foarte multa cunoastere de sine, inainte de orice.

Iata, asadar, cum iti dai seama daca partenerul tau are o inteligenta emotionala scazuta:

Vorbeste doar despre el

Primul semnal de alarma pe care il poti observa este acela ca partenerul tau vorbeste doar despre el. In orice conversatie el se afla in centrul atentiei, iar toate subiectele abordate au legatura cu viata si trairile lui. Oricat te straduiesti sa vorbesti despre tine, despre evenimentele din viata ta sau despre unele lucruri pe care le consideri importante, el gaseste intotdeauna o modalitate de a vorbi despre ceea ce-i place.

Imita alte comportamente

Una dintre greselile pe care le face o persoana care are o inteligenta emotionala scazuta este aceea ca imita alte comportamente. Stie, de regula, ce este bine si ce este rau, iar de cele mai multe ori se comporta asa cum ar fi indicat. Poti sa observi foarte usor aceasta tendinta, mai ales daca acorzi atentie detaliilor. Foarte multe persoane declara ca sunt empatice, insa nu toata lumea are inteligenta emotionala sa inteleaga pe deplin trairile si sentimentele altor persoane. O persoana care doar imita un comportament este o persoana falsa, iar falsitatea este depistata mai devreme sau mai tarziu.

Are o atitudine pozitiva toxica

Ne dorim ca persoanele din viata noastra sa ne fie alaturi si sa ne incurajeze, si cu siguranta si tu iti doresti acelasi lucru. Cu toate acestea, o atitudine pozitiva in exces poate deveni toxica, mai ales atunci cand nu exista empatie. Uneori este simplu sa oferi un sfat, insa este foarte important modul de exprimare. Daca partenerul tau trece rapid cu vederea peste tot ce ii povestesti si iti repeta constanta sa fii mai fericita, atunci acest lucru poate fi un semnal de alarma. Este o dovada ca are o inteligenta emotionala scazuta, deoarece nu are capacitatea sa iti ofere atentia cuvenita.

Nu este un om de cuvant

O persoana care nu isi respecta cuvantul dat este o persoana care are o inteligenta emotionala scazuta. Iar acest lucru se intampla din simplul motiv ca nu are capacitatea sa inteleaga cum alte persoane sunt afectate de actiunile sale… sau de lipsa actiunilor sale. O astfel de persoana este foarte evaziva in exprimare, nu acorda atentie relatiilor pe care le are si nu are deschiderea sa ofere mai mult timp sau intelegere. Daca partenerul tau se razgandeste in ultimul moment sau uita detalii importante, atunci este o dovada ca nu este suficient de empatic.

Nu are prieteni adevarati

Este firesc ca o persoana cu o inteligenta emotionala scazuta sa spuna ca nu are foarte multi prieteni. Poate ca motivele sunt numeroase si explicatiile sunt mereu in favoarea sa, insa lucrurile sunt mai mult decat evidente. Daca partenerul vorbeste despre acest aspect al vietii si marturiseste ca nu el este vinovat, incearca sa acorzi mai multa atentie modului in care interactioneaza si cu tine. Nu vrei sa te indragostesti de un om care te poate face sa suferi si mai mult ca sigur nu iti doresti alaturi o persoana care nu are empatie. Acorda atentie acestor aspecte si asculta-ti intuitia.

Foto: Getty Images.