Ce este inteligenta emotionala si cum o poti dezvolta

1
De Cristina Tudor
10 feb. 2021

Inteligenta emotionala (EQ) ne ajuta sa ne dezvoltam atat relatiile sociale, cat si pe cele personale.

Inteligenta emotionala este capacitatea de a intelege si de a gestiona propriile emotii. Persoanele care poseda aceasta trasatura au si capacitatea de a intelege si de a influenta emotiile si comportamentul altora. Si cu ajutorul acestei intelegeri, oamenii sunt capabili sa se bucure de un succes mai mare in viata.

Ce este inteligenta emotionala

Uneori, putem simti ca ne este mai usor sa aplicam abilitatile de inteligenta emotionala cu prietenii decat in familie si cuplu, deoarece prieteniile nu tind sa fie la fel de intense ca relatiile mai intime.

„Totusi, exercitiul practicii inteligentei emotionale este bine sa inceapa din viata personala, tocmai pentru ca acolo este cea mai mare provocare. Uneori ne vine sa spunem ca acasa suntem bine, in confort cu ai nostri, insa, provocarea vine exact din aceasta stare de confort, de <<imi permit>>, stare ce ne poate pacali in legatura cu nevoia, uneori imperioasa, a dezvoltarii EQ. Un set de abilitati interpersonale mai bune ne poate oferi multe beneficii.

Aceste abilitati ne pot mari cercul de prieteni/cunostinte sau gradul de apropiere si comunicare eficienta, putem intalni mai usor oameni noi, putem alege mai clar sa ne inconjuram de oameni de calitate cu care putem dezvolta relatii mai placute, ne putem imbunatati experientele de viata”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

Unii oameni inteligenti emotional nu realizeaza aceasta trasatura in sine. Deci, ramane o intrebare: Cum arata inteligenta emotionala?

Iata cateva semne care ar putea indica inteligenta emotionala la o persoana:

Ceilalti o percep ca fiind o persoana empatica,
Se descurca excelent in rezolvarea problemelor,
Nu sa teme sa fie vulnerabila si sa isi impartaseasca sentimentele,
Stabileste limite si nu ii este frica sa spuna „nu”,
Se poate intelege cu oameni in situatii diferite,
E capabila sa sa mearga mai departe, dupa momente nefericite,
Pune intrebari deschise…

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.