De ce nu te poti opri sa dai scroll pe retelele de socializare nici macar atunci cand iti afecteaza stima de sine

1
De Denisa Toma
18 ian. 2022

Ceea ce vezi zi de zi te influenteaza mai mult decat crezi. Afla care este impactul retelelor de socializare asupra stimei de sine.

Aplicatiile pe care le folosim zi de zi ne ofera constant imagini frumoase, pe care le privim cu admiratie. Chipuri cu trasaturi perfecte, ten impecabil, par stralucitor si cam tot ce ne-am putea dori din punct de vedere estetic.

Suntem constienti ca multi dintre influencerii pe care ii urmarim folosesc filtre si isi editeaza fotografiile. Dar chiar si atunci cand crezi cu convingere ca esti imuna la efectele social media, adevarul este cu totul altul.

5 obiceiuri toxice care te consuma de energie si nu-ti permit sa fii fericita cu adevarat

Ceea ce vezi zi de zi te influenteaza mai mult decat crezi si are un efect subtil asupra stimei de sine. Iar dopamina eliberata la nivelul creierului de fiecare data cand dai share, like sau adaugi un cometariu te face sa ramai pe retelele de socializare, chiar si cand iti fac rau.

„Oamenii sunt cel mai vulnerabili atunci cand se formeaza stima de sine, in adolescenta”, declara pentru allure.com medicul dermatolog si psihiatru Amy Wechsler. „Pentru copiii care dau scroll singuri, in intuneric, aplicatiile pot fi o gaura neagra”, avertizeaza specialista.

In urma cu cateva luni, The Wall Street Journal a publicat documente scurse ale Facebook ce contin unele dintre cercetarile companiei de social media cu privire la impactul aplicatiilor asupra sanatatii mintale a userilor tineri.

10 sfaturi de viata pe care trebuie sa le citesti cat mai des – iti vor aduce fericire

Printre descoperirile triste se numara un sondaj din Marea Britanie, in care fetele adolescente au spus ca s-au confruntat mai des cu ganduri suicidare dupa ce si-au facut cont pe Instagram. Intr-un studiu recent, folosirea aplicatiilor TikTok si Snapchat a fost asociata cu simptome depresive in cazul persoanelor de peste 35 de ani.

Filtrele subtile sunt mult mai periculoase

Noile tehnologii includ filtre ce par inofensive si care pot sa le ofere userilor de la tatuaje pe tot corpul pana la par in nuante de fucsia sau aripi stralucitoare de inger.

Insa filtrele subtile sunt mult mai periculoase. Cu o singura atingere a ecranului, chipul tau poate deveni intruchiparea standardelor actuale de frumusete: pometi definiti, un ten cu stralucire ce pare complet naturala, buze mai voluminoase si pistrui delicati. Esti tot tu, dar editata la un nivel ce nu poate fi obtinut in realitate. Cu toate acestea, desi stim ca nu este real, cautam si in „viata reala” aceleasi trasaturi.

„Filtrele rapesc aspectul uman din imaginile pe care oamenii le vad. Pacientii mei cer pometi mai definiti, buze mai mari si un profil al fetei bazat pe ceea ce vad pe social media”, declara Dr. Wechsler. „Trebuie sa le explic de ce nu putem sa imbunatatim anumite lucruri. Sau isi doresc ca suprafata pielii lor sa nu aiba niciun por vizibil, iar acest lucru nu este posibil”, adauga medicul.

Efectul expunerii repetate, un fenomen psihologic folosit de retelele de socializare

Cu toate ca devenim tot mai constienti de prezenta si efectele filtrelor, acestea tot au capacitatea de a ne distorsiona perceptia. Medicul dermatolog si psihiatru Evan Rieder considera ca Instagram este principala sursa a acestei distorsiuni cauzata de filtre.

De ce nu este o idee buna sa alegi mereu fericirea si ce ratezi daca faci asta

„Aplicatia se foloseste foarte eficient de efectul expunerii repetate, un fenomen psihologic care demonstreaza tendinta oamenilor de a-si spori aprecierea pentru ceva anume dupa vizualizari multiple si repetate. De aceea, acele buze umflate excesiv care ti se pareau ca arata ridicol devin tot mai normale si atractive”, declara medicul.

Care sunt platformele cu cel mai mare impact negativ

Dr. Rieder a evaluat platformele de social media in functie de potentialul lor negativ in privinta a trei aspecte majore: imaginea de sine, incurajarea comparatiei cu ceilalti si nivelul de anxietate pe care il pot declansa. Scorurile sunt de la 1 (efectele sunt minore) la 5 (efectele sunt severe).

TikTok

Imaginea de sine – 4
Comparatie – 5
Anxietate – 5

„Avand in vedere rapiditatea cu care userii pot vedea diferite video-uri, poate fi foarte dificila distingerea realitatii de fictiune si o persoana poate pierde foarte usor notiunea timpului. La fel ca Instagram, algoritmul TikTok poate sa duca userii consumatori de content de frumusete pe o spirala periculoasa care perpetueaza standarde nerealiste de frumusete”, spune medicul.

Twitter

Imaginea de sine – 2
Comparatie – 2
Anxietate – 3

„Per ansamblu, Twitter este una dintre cele mai inofensive aplicatii, pentru ca se bazeaza adesea pe text si nu pe imagini pentru a transmite informatii. Desi exista clar un amestec de informare si dezinformare, tendinta de a folosi cuvintele scrise o face mai putin atratactiva din punct de vedere vizual si cu risc mai redus de a deveni o aplicatie ce da dependenta”, declara Dr. Rieder.

Instagram

Imaginea de sine – 5
Comparatie – 5
Anxietate – 4

„Dedicata imaginilor, si cu o lista imensa de filtre, Instagram este conceputa pentru distribuirea continutului vizual care necesita analiza cognitiva redusa din partea userului. Pentru consumatorii de beauty, acest lucru inseamna ca sunt bombardati cu fete frumoase si asteptari nerealiste, cu care ei se compara in viata reala”, avertizeaza specialistul.

YouTube

Imaginea de sine – 2
Comparatie – 2
Anxietate – 2

„O platforma video permite crearea unui continut cu profunzime, deci exista unele avantaje clare in ceea ce priveste surprinderea unor povesti personale din viata reala, tutoriale utile si continut care poate fi identificat mult mai usor ca fiind realizat de un expert sau un impostor. De asemenea, sunt riscuri mai mici ca video-urile lungi sa dea la fel de multa dependenta precum cele scurte, vizualizate rapid, de pe alte aplicatii social media”, spune medicul.

Foto: Instagram/@madisonbeer