Fericirea e un lucru marunt… Si se atinge in doar 3 pasi

1
De Larisa Giurea
5 mai 2019

Trei profesori de la Universitatea Harvard ne ghideaza drumul catre fericire. Descopera si urmeaza acesti trei pasi simpli catre o viata fericita!

Fericirea sau, mai bine zis, drumul spre fericire este un subiect vesnic dezbatut. Nenumarate studii cauta sa demonstreze care este reteta pentru o viata fericita. Unii spun ca este un tel pentru care merita sa lupti, altii spun ca nu este o destinatie, ci o calatorie. Stim oare ce ne aduce cu adevarat fericirea?

Ne intrebam mereu daca drumul pe care am pornit ne va duce la fericire. Cu totii incercam in permanenta sa fixam o definitie a fericirii. Dar cum am putea face asta daca pentru fiecare exista o notiune diferita pentru acest sentiment dupa care tanjim?

Fericirea are un rol important in viata noastra si isi pune amprenta asupra felului in care traim. Desi nici cercetatorii, nici filosofii nu au reusit sa defineasca concret si complet fericirea, studiile din ultimii ani ne-au invatat cate ceva despre cum actiunile noastre pot duce la fericire.

Trei profesori ai Universitatii Harvard stiu pe ce ar trebui sa ne concentram ca sa fim fericiti. Sa fie fericirea la fel de simpla ca 1 – 2 – 3?

1. Banii aduc fericirea daca ii cheltuiesti cu cei dragi

Potrivit lui Michael Norton, profesor la Harvard, sa ii rasfatam pe cei dragi ne aduce mai multa fericire decat sa cheltuim bani pentru nevoi personale.

Auzim mereu ca banii nu aduc fericirea si totusi asociem sentimentul lucrurilor scumpe pe care ni le cumparam. O simpla privire in viata celebritatilor si realizam usor ca a avea bani nu inseamna automat a fi fericit. Bineinteles, banii sunt importanti intr-o oarecare masura.

Potrivit lui Norton, motivul pentru care banii nu ne fac fericiti este acela ca nu ii cheltuim pe ce conteaza cu adevarat.

Banii nu ne strang in brate

Un studiu amplu realizat in mai multe tari a aratat ca indiferent de statutul social, oamenii care cheltuiesc bani pentru cei dragi in loc de ei insisi sunt mai fericiti. Cheltuielile pentru nevoile personale nu ne fac nefericiti. Studiul arata totusi ca fericirea sta mai degraba intr-un cadou pentru cineva drag decat pentru noi insine.

Profesorul Norton mentioneaza de asemenea ca suma de bani este mai putin importanta. Sentimentul de fericire este acelasi indiferent de cat cheltuim. Intentia insa trebuie neaparat sa fie de a-i rasfata pe cei de langa noi.

2. Relatiile stabile si de calitate ne insufla fericire

Psihiatrul Robert Waldinger, profesor la Harvard, se ocupa de unul dintre cele mai lungi studii de sanatate si bunastare din lume. Concluzia sa: relatiile stabile, de inalta calitate, ne fac mai fericiti si mai sanatosi.

Studiul realizat de Waldinger a aratat ca fericirea nu are de-a face cu averea, faima sau viata profesionala. Datele colectate de-a lungul a 75 de ani arata ca o viata fericita consta in relatiile de calitate cu cei de langa noi.

Aparent nici cati prieteni avem nu conteaza prea mult. Calitatea este mai importanta decat cantitate! Ceea ce conteaza este ca relatiile cu prietenii apropiati sa fie bazate pe incredere, respect si sustinere reciproca.

Citatele mele preferate despre prietenie

Intr-o relatie in care ambele persoane simt ca pot conta una pe cealalta la nevoie, legatura dintre cele doua devine din ce in ce mai puternica si mai stransa. Chiar si in cazul inevitabilelor neintelegeri din orice relatie, spune Waldinger, acestea pot fi depasite atat timp cat exista un sentiment mutual de incredere.

3. Fericirea trebuie traita acum!

Matthew Killingsworth, psiholog si absolvent Harvard, sustine ca daca vrem sa fim cu adevarat fericiti, trebuie sa fim traim in prezent.

Killingsworth a realizat un studiu utilizand o aplicatie pentru iPhone ca mijloc de monitorizare a sentimentului de fericire a 15. 000 de persoane din peste 80 de tari.

Concluzia cercetarii este ca oamenii sunt considerabil mai putin fericiti atunci cand mintea lor rataceste decat atunci cand traiesc in prezent. Killingsworth sustine ca atunci cand gandurile ne zboara aiurea, ajungem adesea sa ne gandim la griji, regrete si nelinisti.

Descopera-te in 35 de zile. Ziua 4. Fii prezent in viata ta.

Suntem mai fericiti atunci cand preluam controlul si alegem sa ne concentram pe prezent, orice am face! Inca o dovada ca tehnicile de mindfulness ne aduc cu un pas mai aproape de fericire!

Foto: Shutterstock.com