Invata sa te odihnesti fara rusine. Tehnicile care te vor ajuta sa combati vinovatia, cand ai nevoie de repaus

1
De Cristiana Astefanoaiei
25 mart. 2024

Daca esti de parere ca pauza de relaxare = lene si te simti prost cand „pierzi vremea”, acest articol este pentru tine.

Atunci cand iti este greu sa te odihnesti, probabil asociezi acest lucru cu o lipsa de productivitate. Aceasta conceptie este raspandita in special in randul femeilor, care au multe roluri si au dorinta de a le gestiona pe toate. Vrei sa fii eficienta la serviciu, dar si o buna gospodina. Vrei sa faci mancare, sa faci curat si sa fii prezenta in viata copiilor, daca esti mama. Vrei sa fii o prietena activa, care socializeaza cu cei dragi, dar si un umar de sprijin pentru rudele tale.

Toate acestea necesita timp si nu prea iti mai ramane loc pentru odihna.

Daca doar gandul la un pui de somn la amiaza te face sa te simti vinovata, pentru ca ar trebui sa pui pe pauza toata acea lista lunga de lucruri pe care „trebuie” sa le faci, iata cateva tehnici ce iti pot fi de folos.

6 tipuri de odihna de care au nevoie corpul si creierul pentru o viata implinita

Accepta nevoia de odihna

Corpul tau iti arata, prin diverse simptome, ca nu are parte de repaus pentru refacere. Lipsa odihnei se poate manifesta printr-o multitudine de semne, precum apatia, lipsa poftei de mancare, anxietate, depresie, caderea parului, aspect tern al tenului. Pe termen lung, pot sa apara si afectiuni mai grave.

De aceea, e esential sa inveti sa spui stop atunci cand trebuie sa te odihnesti. Si, ca orice schimbare, incepe cu acceptarea. Accepta faptul ca organismul tau are aceasta nevoie si tu esti singura care i-o poate oferi.

Identifica ce ritm circadian ai

Pentru fiecare persoana, nevoia de somn este diferita si la fel si orele la care trebuie sa doarma. Invata sa-ti cunosti corpul si descopera daca esti o persoana matinala sau o pasare de noapte. Dormi la pranz si vezi daca te trezesti energizata sau, din contra, te oboseste mai tare. Monitorizeaza-ti somnul si vezi cate ore de somn iti sunt suficiente.

Lipsa somnului duce la ingrasare si diabet. De cate ore de odihna ai nevoie

Expertii recomanda 7-8 ore de somn pe noapte, dar pentru femei este recomandat un somn cu aproximativ 11 minute mai lung decat al barbatilor. In plus, in anumite perioade, precum menstruatia, sarcina sau menopauza, organismul munceste mult mai mult. Este firesc sa aiba nevoie de mai mult somn.

Doar cand iti vei cunoaste organismul vei realiza ca somnul nu este o favoare pe care i-o faci, ci este o activitate necesara, pe care se sprijina toate acele lucruri pe care vrei sa le realizezi in viata ta.

Gandeste-te la beneficiile odihnei

Odihna corespunzatoare iti poate imbunatati concentrarea, creativitatea si starea de spirit. Este mai usor sa fii productiva si sa rezolvi problemele cu o minte odihnita.

Incepe cu odihna activa

Pauza pe care i-o oferi mintii tale nu vine doar prin intermediul somnului. Odihna inseamna si timpul de relaxare pe care ti-l acorzi. Practica hobby-urile care iti fac placere, asculta muzica, deseneaza sau fa o plimbare.

Ce fac in timpul zilei ca sa ma bucur noaptea de un somn odihnitor si sa ma trezesc plina de energie

Vorbeste despre sentimentele tale

Rusinea este hranita cel mai mult din interior. Tu esti cea care alimenteaza acest sentiment de vinovatie, dar daca discuti cu persoanele apropiate vei fi surprinsa sa afli ca nimeni nu te judeca pentru ca iti iei timp sa te odihnesti. Deschide-ti sufletul in fata partenerului tau sau a celei mai bune prietene si vei primi sprijinul de care s-ar putea sa ai nevoie pentru a indrazni sa iti acorzi acest ragaz.

Doar incearca

Daca ursii pot hiberna timp de patru pana la sapte luni la un moment dat, si tu poti sa dormi doua ore in plus duminica dimineata. Doar incearca! Poate sa ti se para dificil la inceput, dar atunci cand te vei trezi vei descoperi ca lumea a ramas tot acolo unde ai lasat-o. Isi urmeaza cursul exact cum ar trebui, chiar si in absenta ta. Adica nu porti povara intregii lumi pe umeri, asa cum poate simti uneori, ci esti doar un om, care are nevoie de odihna.

Foto: freepik.com