Lectiile aduse de despartiri sunt numai bune de pus la rana

1
De Maria Dima
23 iun. 2020

Nu vreau sa fac reclama tuturor despartirilor care m-au lasat pe jumatate, pentru ca unele ar trebui sa ramana pe veci nepomenite, insa altele merita ode de-a dreptul, pentru ca m-au cocosat de lectii pe care am jurat sa nu le mai uit.

Ma pricep la colectionat invataturi, dar astea sunt atat de bune de pus la rana incat trebuie musai impartasite si urmate in viata, de acum inainte. Asadar, iata ce am invatat din relatiile si mai ales din despartirile care mi-au dat puteri nebanuite atunci cand ma credeam daramata pe vecie.

  • Inceputul e cel mai fain si perioada de luna de miere exista pe bune

Toata lumea “e fiarta” pe inceput si pe buna dreptate!

Nici nu stiu daca am folosit termenul de mai sus bine, pentru ca nu am fost cool vreodata, dar v-ati prins la ce ma refer. La perioada aia fierbinte de la inceputul relatiilor, cand totul e nou, timid si nu prea. Cand se lasa cu suspine de dor si declaratii de genul “unde-ai fost toata viata mea?” dupa prima noapte impreuna.

Iti imaginezi ca toate momentele o sa fie asa, cu sarutari patimase si strangeri in brate, cu mic dejun in pat si povesti pana la 4 dimineata.

Cand toate nebuniile astea siropoase se duc, ramane relatia in forma ei normala, nici diluata ca sa n-o mai recunosti, nici ca esenta tare care-ti amorteste simturile, si se cauta in permanenta echilibrul. Insa un lucru va ramane mereu neschimbat: dorul de inceput, de cum eram, de cum ne priveam, de nou.

  • Nicio relatie nu e perfecta, dar nici nu trebuie sa te faca sa te simti ca ultimul om

In cazul in care n-ai prins subtilitatea de la inceput, relatiile sunt grele.

Presupun munca, rabdare, eforturi si incredere din aia grasa ca untul de care ne ferim, dar la care poftim in secret, mereu.

Iubirea e o alegere.

Uita alte prostii ca destinul, soarta, norocul, ceasul rau. Trebuie sa alegi bine, iar mai apoi sa continui sa decizi sa iubesti persoana respectiva chiar daca sunt zile in care iti vine sa o iei la sanatoasa. Sau clipe in care nu-ti place de el sau de tine.

Totusi, daca de cele mai multe ori te trezesti cu gandul ca nimic din ce faci nu o sa fie vreodata de ajuns pentru ca cel de langa tine sa te iubeasca la fel, poate n-ar trebui sa lupti pentru dragostea aia, mai ales impotriva ta. Cunoaste-ti valoarea si nu lasa pe nimeni sa iti ofere mai putin decat meriti.

Cele mai stupide motive de cearta in cuplurile de lunga durata

  • O sa te certi cu persoana iubita si o sa fie urat

Nu conteaza cat de minunata e relatia voastra, tot o sa ajungeti sa va ciodaniti. Treaba asta nu e scrisa in manualul de perfectiune, dar se intampla in realitate.

O sa existe motive stupide – “unde manancam in seara asta?”, sau “de ce nu lasi capacul de la WC jos nici-o-da-ta?” sau serioase, repetitive si daunatoare. O sa vezi niste reactii urate, si la el, si la tine. O sa urli, o sa plangi, o sa fii mai nervoasa decat ai fost vreodata. O sa vrei sa nu mai vorbesti cu el cateva zile.

Ar fi bine sa inveti si cum sa treci peste si sa-ti ceri iertare astfel incat sa conteze pentru celalalt, pentru ca episoadele astea sa fie exceptia dintre voi si sa reveniti mai repede la fericirea voastra.

Ce poti face azi pentru a fi mai buna cu tine de maine

  • Poti sa-i duci dorul cuiva cu toata fiinta ta, si tot sa nu-l vrei inapoi

Poti sa iubesti pe cineva cu tot sufletul si sa-l lasi sa plece, stiind ca nu mai e fericit cu tine. Asta se intampla atunci cand implinerea persoanei dragi este la fel de importanta ca si implinirea ta.

Nu trebuie sa-i doresti ghinioane si suferinte doar pentru ca nu mai sunteti impreuna.

Insa la fel de important e sa nu faci compromisuri, sa nu te legi de obligatii care nu exista.

Greselile trecutului te pot face mai puternica sau mai slaba – Tu alegi

Situatia opusa, cea in care iti doresti fostul partener inapoi, e la fel de normala, mai ales avand in vedere cat ai investit in acea relatie. O sa ajungi la toate raspunsurile potrivite atunci cand inveti sa te asculti cu adevarat si sa ai incredere in instinctele tale.

Foto: Unsplash.com