Nu judeca oamenii, iubeste-i

nu judeca
1
De Roxana Harcovei
16 nov. 2018

De cele mai multe ori, cand suntem in preajma unor oameni care ne ranesc, incepem instinctiv sa ii judecam.

Gasim ceva sa le reprosam si, pentru ca ne-au atacat, ii atacam si noi prin tot felul de cuvinte dure sau prin felul cum alegem sa ne comportam in preajma lor. Nu incercam sa-i intelegem, sa intelegem ce sta in spatele comportamentului lor.

„Cei care judeca nu vor intelege niciodata, iar cei care inteleg nu vor judeca niciodata.” Wilson Kanadi

Atunci cand nu vorbesc despre lucrurile dureroase care li se intampla, cand nu sunt ascultati si intelesi, oamenii rabufnesc si pur si simplu isi revarsa emotiile negative asupra altora fara sa isi dea seama.

Nu o fac din rautate, ci din durere. Durere care se transforma in frustrare.

Uneori nu o fac intentionat, iar atunci cand o fac intr-adevar din rautate, o fac pentru ca sunt extrem de indurerati si prin rautate incearca sa-si ascunda aceasta durere.

O fac pentru ca nu au incredere in cei din jur, pentru ca iau lucrurile personal si li se pare ca toata lumea are ceva cu ei.

Zilele trecute am ramas profund impresionata de discursul unui barbat orfan. Vorbea despre copilaria lui si despre experientele pe care le-a avut atunci.

Spunea ca in copilarie era extrem de rebel si oricat incercau cei din jur sa-l ajute, ii respingea pe toti.

Povestea cum era transferat de la o familie la alta, le facea numai probleme tuturor si isi facuse chiar o agenda in care isi nota de cate ori pe luna urma sa fie mutat intr-o alta familie.

Rabdarea acelor familii era limitata, lucru de inteles, intr-un fel sau altul, insa el ii respingea prin comportamentul sau tocmai pentru ca el l-a randul lui a fost respins si abandonat.

Nimeni nu a avut rabdare cu el pana intr-o zi, cand a fost dat in ingrijirea unei alte familii.

Si-a promis ca mai mult de trei zile nu o sa stea si ca o sa fie transferat din nou. A incercat toate metodele posibile pentru a pierde increderea parintilor lui adoptivi si pentru a-i supara, insa tot ce facea era degeaba.

Le vorbea urat, strica lucruri, la scoala isi batea colegii, iar intr-o zi a furat bani dintr-o banca.

Ajuns in inchisoare, avea voie sa dea un singur telefon, asa ca l-a sunat pe tatal lui adoptiv si l-a rugat sa-l scoata de acolo. A doua zi dimineata a venit dupa el, iar in drum spre casa nu si-au vorbit deloc unul altuia.

Ajunsi acasa, parintii lui adoptivi i-au spus ca vor sa vorbeasca cu el si i-au spus ca ei nu-l vad ca pe o problema, ci ca pe o oportunitate, i-au spus ca el i-a invatat ce inseamna dragostea neconditionata si ca indiferent de orice, el este fiul lor si il iubesc neconditionat.

Abordarea lor i-a schimbat viata.

S-a simtit iubit si asta l-a facut sa se schimbe. Acceptarea lor si suportul pe care l-a primit din partea acestor oameni minunati i-a schimbat destinul.

Orice om are in interiorul lui copilul acela care isi doreste sa fie inteles, acceptat si iubit neconditionat. Este o nevoie universala, care se aplica tuturor.

Nu ai cum sa schimbi oamenii, doar ei pot alege sa se schimbe, daca isi doresc si constientizeaza asta. Ii poti ajuta sa se schimbe iubindu-i neconditionat, nu ai cum sa gresesti cu asta.

Cred ca fiecare om isi doreste sa se simta iubit, inteles si acceptat.

Mai cred ca ceea ce ii face pe oameni nefericiti, rautaciosi, frustrati si razbunatori este insusi faptul ca nu sunt iubiti. Daca ii judeci pe oameni, nu ai timp sa-i iubesti.

„Oricine are povesti nespuse de durere si tristete, povesti care ii fac sa iubeasca si sa traiesca diferit fata de tine. Nu-i mai judeca, incearca sa-i intelegi.” – Kristen Butler

Azi e ziua in care poti face ceva diferit. Iubeste-i pe cei din jur si iubeste-i neconditionat. Daca iti vorbesc urat, tu vorbeste-le frumos. Nu te lasa afectat de durerea lor, vindeca-i daruindu-le sprijinul si intelegerea ta.

Foto: Instagram – @maddiliese