Parinte strict sau cel mai bun prieten? Iata unde trebuie sa tragi linia in relatia cu copiii tai!

1
De Irina Constantin
19 oct. 2019

Unii specialisti spun ca este bine sa fii strict, in timp ce altii promoveaza o atitudine relaxata si prietenoasa fata de copiii tai.

Daca esti sau urmeaza sa fii parinte, probabil ca ai auzit deja toate teoriile de parenting aparute de-a lungul timpului. In relatia cu copiii, stabileste reguli clare, dar nu exagerate. Fii prietenos, dar impune respect in acelasi timp. Pana la urma, care este solutia ideala?

Sfaturi de parenting de pe vremea bunicilor, care inca functioneaza

Adevarul e ca nu exista un raspuns corect, universal valabil. Fiecare adult foloseste cunostintele pe care le-a acumulat, le aplica in relatia cu copiii si spera sa aiba rezultate bune: un prichindel, viitor adult, fericit si sanatos.

Cel mai bun prieten al copilului: Avantaje si dezavantaje

Atunci cand te pozitionezi ca un egal in fata copilului tau, acesta te vede ca pe un amic de incredere. Drept urmare, nu se va simti constans si inconfortabil in prezenta ta. Mai mult, el va avea curajul de a-ti impartasi secretele sale si de a-ti cere sfatul atunci cand simte nevoia.

Toate aceste lucruri te ajuta sa construiesti o relatie transparenta, bazata pe sinceritate, intelegere si calm. O astfel de relatie ii va arata copilului ca se poate simti in siguranta, fara a-i fie teama ca ar putea fi judecat sau certat.

De ce se incapataneaza toata lumea sa-ti spuna cum sa-ti cresti copilul?

Pe de alta parte, o atitudine prea relaxata si permisiva poate duce la excese. Un copil care are prea multa libertate poate avea tendinta de a impinge la extrem acest lucru. Va dori sa vada pana unde poate merge, iar asta aduce riscuri destul de mari, spun specialistii.

Parintele strict si impunator: Beneficii si riscuri

Ai stabilit un set clar de reguli, iar cel mic pare sa fie de acord si sa le respecte. Insa ce se va intampla atunci cand va creste, va deveni adolescent si va putea incalca lucrurile pe care i le-ai impus?

5 feluri in care iti sabotezi propriii copii fara sa iti dai seama

Un copil lipsit de libertate, care isi vede parintii drept niste gardieni stricti, de-abia asteapta o ocazie sa fuga cat mai departe. Astfel, in adolescenta sau chiar la maturitate, fiul sau fiica ta va dori sa se indeparteze si sa scape de controlul permanent experimentat in copilarie.

Solutia ideala este echilibrul in relatia cu copiii

Ca in multe alte aspecte ale vietii, echilibrul este intotdeauna o optiune buna in relatia cu copiii. Ofera-i celui mic prietenia si intelegerea ta, insa fa-l sa inteleaga ca anumite reguli sunt pentru binele sau suprem. Astfel, cel mic te va privi cu respect si iubire, si nu cu teama si reticenta.

In plus, atunci cand cel mic face o greseala si se simte rau, trebuie sa stii ca are nevoie atat de fermitatea ta, cat si de un sfat bun, o imbratisare sincera si incurajari parintesti.

Nu in ultimul rand, retine aceasta recomandare pretioasa. Chiar daca poate fi tentant sa ii controlezi si sa ii urmaresti discutiile cu prietenii sau locurile in care iese, nu o face. Incalcarea intimitatii va aduce mult mai multe dezavantaje decat beneficii. Controleaza-te si cultiva rabdare si incredere deplina!

Foto: Shutterstock.com