Petrece mai mult timp cu oamenii dragi, face bine la sanatate

1
De Maria Dima
24 sept. 2019

Stiai ca cea mai accesibila practica de well-being pe care o putem adopta are totodata si cel mai mare impact asupra sanatatii tale? Starea de bine, atat cea emotionala, cat si cea fizica tine de oamenii din jur si de cat de mult timp petreci cu ei.

Daca stam sa ne gandim, nici nu e de mirare ca e asa. Corpul uman e alcatuit din milioane de celule care comunica intre ele, astfel incat sa functionam in parametri optimi. Toate sistemele noastre interne sunt intr-o continua conversatie si depind unele de altele pentru ca noi sa fim bine.

Prezenta oamenilor dragi elibereaza hormonul fericirii

Aceasta nevoie de conectare nu este limitata numai la planul nostru fizic. De fiecare data cand suntem inconjurati de prieteni sau familie, creierul nostru ne da de stire ca fericirea noastra e reala prin eliberarea oxitocinei.

Acest hormon ii da un apel si serotoninei, hormonul fericirii, si uite-asa, reactia in lant a bucuriei ne scade nivelul de stres din corp, face ca anxietatea sa ia o pauza si depresia sa nu ne viziteze. In plus, serotonina este responsabila cu reglarea sistemului digestiv, al apetitul sexual si al somnului.

Ritualul tau de wellbeing contribuie si mai mult la senzatia de burnout?

Fa din intalnirea cu prietenii si pastrarea conexiunii dintre voi o prioritate

Cu totii suntem ocupati. Ne plangem de lipsa timpului mai mult ca de trafic, iar asta e primul indicator ca e ceva serios!

Cu toate acestea, pentru a culege cat mai multe beneficii din intalnirile cu cei dragi, e musai ca acestea sa se intample. Asta e prima conditie a succesului: actiunea. Odata ce te-ai hotarat si ai inteles cat de bine iti face chiar si o cafea scurta alaturi de un prieten, trebuie sa faci din astfel de momente un obicei.

Adevarul este ca pana si timpul stie cand sa nu se ponteze atat de dur cand vine vorba de intalniri cu oameni apropiati sufletului nostru. Nici nu simtim cum trece cand ne vedem cu ei. Povestile se tin lant, orele nu sunt “pierdute”, ci dimpotriva.

4 moduri surprinzatoare in care sa ai grija de mintea, corpul si sufletul tau

De curand m-am revazut cu o prietena ce fusese plecata din oras. Am stabilit sa mancam ceva impreuna si sa ne intoarcem repede la vietile noastre ocupate de dimineata pana seara. Plus, ne vedeam in timpul saptamanii, iar asta era o abatere clara a regulilor mele. Sa va mai spun ca am sfarsit prin a cere doua ture de desert, 3 ape in plus pentru ca ni se terminase totul din comanda, numai cheful de vorbit nu? Sau ca dupa ce am plecat de acolo, am facut o tura extinsa pana unde aveam masina parcata, atat de prelungita incat era mai usor daca mergeam pe jos acasa? Iar dupa m-am simtit atat de bine, eram insufletita de toata conversatia noastra, incat am dormit mai bine ca in orice alta seara din saptamana aceea!

Frica de conexiune si cum sa o combati

De multe ori, ne-am dori mai multe persoane in jur cu care sa rezonam si pe care sa ne bazam. O singura emotie pe lume ne opreste sa legam mai multe conexiuni sanatoase cu ceilalti: frica.

6 podcast-uri de wellness pe care le ascult cand am nevoie de echilibru

Creierul nostru vrea cu tot dinadinsul sa ne protejeze. Regiunea localizata in spatele fruntii este cunoscuta ca fiind partea de cortex prefrontal sau „directorul executiv”, cum mai este numit. El ne impiedieca sa parasim zona de confort.

Pana si creierul nostru poate sa fie dresat pentru a ne bucura mai mult de relatiile si conexiunea interumana, cu ajutorul:

  • Unei practici de exprimare a gratitudinii in fiecare zi → pentru ca mintea sa priceapa ca de fapt suntem inconjurati de mult bine, si nu de pericole la tot pasul; astfel, reactia noastra la stres o sa fie ajustata;
  • Unor exercitii de respiratie → ne relaxeaza si ne ancoreaza in prezent. Acesta e si locul in care trebuie sa ne permitem sa fim mai conectati la oameni si mediul inconjurator;
  • Zambetului → zambetul este molipsitor: receptorii nostri raspund in acelasi mod la un chip zambitor, prin efectul de simpatie. Tot el este cea mai usoara modalitate de a crea o legatura cu altcineva, asa ca data viitoare cand treci pe langa un coleg de munca pe coridor, la piata sau in scara blocului, ridica capul din pamant si zambeste. Atat ziua ta, cat si a celuilalt se vor schimba in bine!

Foto: Shutterstock.com