Relatia cu un partener narcisist: Care sunt efectele triangularii si cum te poti vindeca emotional

1
De Irina Constantin
11 iun. 2020

Fostul sau actualul tau iubit este un narcisist veritabil? S-ar putea sa fii mai afectata decat crezi…

Din pacate, relatia cu un partener narcisist poate lasa urme adanci. Desi efectele manipularii emotionale sunt subtile, le poti resimti chiar si dupa ani de zile de la terminarea relatiei respective.

7 semne care iti arata ca ai de-a face cu un narcisist somatic

De cele mai multe ori, o persoana narcisista isi ia energia din complimentele, atentia si laudele care i se ofera. Atunci cand nu le obtine in mod organic, va profta de empatia si vulnerabilitatea celor din jur.

Daca esti iubita unui narcisist, probabil ca te simti adesea intimidata, comparata cu alte persoane sau ai sentimentul ca nu esti niciodata suficient de buna.

Este posibil sa iti fi surprins partenerul flirtand cu alte persoane sau aducand alte persoane in vorba, cu rolul de a te face sa te simti inferioara. Ba chiar mai mult, comportamentul sau te face sa ravnesti la atentia lui si sa faci orice pentru ea. Acest fenomen se numeste triangulare si este deosebit de periculos pentru sanatatea ta mentala!

Cum gestionezi relatia cu un partener narcisist: 3 metode pentru a te vindeca de ranile emotionale

1. Intelege ca esti de neinlocuit si invata exact de ce

Dupa relatia cu un partener narcisist, increderea ta de sine poate fi cu adevarat zguduita. Vei avea tendinta sa te desconsideri, sa crezi ca totul a fost vina ta, ca nu esti suficient de buna si ca persoana cu care ai fost inlocuita are, cu siguranta, ceva in plus.

Ei, bine, trebuie sa tii minte ca actiunile si parerile unui partener narcisist nu au legatura cu tine, ca persoana. Petrece mai mult timp cu tine insati, redescopera-te si invata ce anume te face unica.

Fa o lista cu toate calitatile tale, iar daca pare ca nu gasesti prea multe, intreaba-i pe cei din jurul tau. Vei reinvata ca esti o persoana unica, ce merita iubire si apreciere, atat din partea propriei persoane, cat si din partea partenerului de viata.

2. Nu idealiza persoana care te-a „inlocuit”

Victimele narcisistilor au intotdeauna tendinta sa urmareasca noua cucerire a partenerului si sa o idealizeze. Faptul ca el te-a parasit pentru alta persoana pare sa insemne ca acea persoana este perfecta si trebuie sa tinzi spre acel ideal.

Esti intr-o relatie cu un narcisist? Vezi ce presupune asta

Adevarul este ca nimeni nu te poate inlocui cu adevarat, pentru ca nimeni nu are exact aceleasi calitati ca tine. Esti inimitabila, iar acest lucru te face valoroasa – atat pentru tine, cat si pentru ceilalti.

3. Fii constienta de discursul negativ si inlocuieste-l

Adesea, dupa ce iesi din relatia cu un partener narcisist, vocea acestuia este inlocuita de vocea din mintea ta. Aceasta voce iti va repeta, in continuare, ca esti nu esti suficient de buna si ca trebuie sa faci intotdeauna eforturi pentru a merita atentia celorlalti.

4 semne ca esti intr-o relatie cu un narcisist

Acest discurs nociv este extrem de periculos, asa ca incearca sa fii constienta de el, atunci cand apare. Observa-l si opreste-l, apoi corecteaza-l, spunandu-ti ca esti perfecta exact asa cum esti si ca nu este nevoie sa te sacrifici pentru a merita iubire si apreciere.

Foto: Unsplash.com