Te compari mereu cu ceilalti? 3 moduri simple prin care poti scapa de blocajele produse de comparatie

1
De Anyta Andrei
12 mai 2021

Invata sa scapi de suferinta produsa de comparatia cu ceilalti sau cu ceea ce poti fi si nu esti.

Cand devii constienta ca una dintre luptele tale interioare cele mai puternice este comparatia cu ceilalti sau cu posibila ta varianta mai buna, iti dai seama imediat cat de multe ai de pierdut traind constant intr-o astfel de paradigma.

Urmatorul pas pe care trebuie sa il faci: sa intelegi ca suferinta produsa de un astfel de stil de viata nu este ceea ce iti doresti in momentul de fata si niciodata pe viitor. Mai ales ca exista, chiar foarte aproape de tine, o alta cale.

Stiu, ai nevoie de o forta incredibila pentru a lua aceasta decizie. Inteleg din propria experienta, de mica ma lupt cu comparatiile: cu cei mai buni/mai talentati/mai norocosi decat mine sau chiar cu o versiune mai buna a mea.

Pana intr-o zi cand am inteles ca abundenta sta foarte mult si in ochii privitorului, cam ca frumusetea. Si ca pot avea o viata abundenta fara sa imi doresc sa lucrez la Google in SUA, asemenea colegei mele din liceu. Pentru ca, de fapt, acesta nu este visul meu, ci doar o proiectie sociala a ceea ce inseamna sa fii fericit. 

2 trucuri care te ajuta sa ai mai multa incredere in tine, de la experti in dezvoltare personala

Simplul fapt ca ai inceput sa constientizezi ca iti faci rau singura si apoi declari asta cu asumare, este deja un imbold pentru schimbarea perspectivei. Si, mai mult, este un inceput in a atrage energia pozitiva si a te indeparta de cea negativa generata de acest tip nociv de raportare la propria valoare.

Iata 3 moduri simple prin care poti continua sa te indepartezi de tiparul comparatiei. Nu vei scapa de ea peste noapte, dar vei reusi sa o controlezi cat sa nu iti afecteze viata:

Alege o experienta noua cu care sa inlocuiesti comparatia

Ia o decizie, nu mai tergiversa: ce ai vrea de fapt sa experimentezi in locul starii create de comparatia cu ceilalti? Ce emotii sau vibratii te-ar ajuta in locul toxicitatii produse de aceasta? Ce ai putea chema in viata ta, literalmente, ca sa iti aduca pacea in schimbul suferintei? Spune-ti tie insati, cu voce tare sau in gand. De exemplu:

Aleg iubirea.

Aleg pacea.

Aleg fericirea.

Daca suferinta produsa de comparatiile constante este la un nivel extrem de ridicat, este recomandat sa fii si mai specifica:

Aleg linistea.

Aleg sa ma eliberez.

Aleg sa renunt.

De obicei, eu aleg iubirea, este sentimentul care ma elibereaza de orice traume, suferinte, resentimente. In acelasi timp, este si cel care dispare cel mai repede din mintea si sufletul meu atunci cand trebuie sa fac fata suferintei. Alege varianta care ti se potriveste cel mai bine, care simti ca te ajuta, indiferent cat de dificil pare.

Fa miscare.

Pentru ca, in cazul comparatiilor, ai de-a face cu vibratii joase, miscarea, de orice fel, poate avea un impact pozitiv. In general, cand vine vorba despre schimbarea starii tale generale, a energiei pe care o resimti, miscarea este cheia: incearca doar sa dansezi cateva minute prin casa sau doar sa sari de colo-colo prin gradina/parc. Serios, te provoc sa incerci, vei vedea imediat rezultatele.

Alte forme de miscare care te pot ajuta:

Mersul pe jos.

Alergarea.

Stretching-ul.

Inotul.

Saritul cu coarda.

Yoga.

Flotari.

Miscari sexy cu partanerul.

Miscari sexy pentru tine insati.

Chiar si cand esti la birou, poti incerca cateva miscari dintre cele de mai sus, trebuie doar sa mergi pana la baie sau pana intr-un loc unde nu vei fi deranjata.

Exerseaza recunostinta.

Un alt mod incredibil pentru schimbarea starii de spirit este cel al recunostintei, practicata constant. Comparatia, indiferent sub ce forme se manifesta, se axeaza pe ceea ce nu ai, pe mentalitatea de tip „ce imi lipseste”. Cand practici exercitiul recunostintei, nu numai ca iti amintesti multe dintre lucrurile care iti fac viata mai frumoasa, dar te si concentrezi pe aspectele pozitive in detrimentul celor negative.

Jurnalul recunostintei, 46 lei, shop.andreearaicu.ro

Parcurge pagina cu pagina, ca intr-o carte, aspectele pentru care esti recunoscatoare: sanatatea ta, partenerul tau, patul tau confortabil sau orice binecuvantari iti vin in minte, de la cele mai nesemnificative pana la cele mai elaborate.

De exemplu, daca treci printr-o lupta interioara raportat la faptul ca prietena ta tocmai a fost avansata la job si tu nu reusesti sa renunti la un job care nu-ti mai place, muta reflectoarele spre acele aspecte pentru care, totusi, esti recunoscatoare in ceea ce priveste latura profesionala:

Sunt recunoscatoare pentru ca imi pot plati facturile.

Sunt recunoascatoare pentru ca invat mereu ceva nou.

Sunt recunoscatoare pentru ca am in echipa colegi care imi sunt si foarte buni prieteni.

Sunt recunoscatoare pentru ca am o casa.

Nicio remarca nu este prosteasca sau infantila, viata este construita din detalii, din bucati mici de puzzle fara de care nu ai putea construi intregul.

Trebuie doar sa fii recunoascatoare si sa iti spui asta in fiecare zi, in gand, in scris sau indiferent cum simti ca iti face bine.

Energia ta se va schimba!

Foto: Unsplash.com.