Cum s-a pregatit Gillian Anderson pentru rolul lui Margaret Thatcher din The Crown

1
De Teodora Tirca
26 nov. 2020

Cunoscuta la inceputul anilor 1990 datorita rolului din serialul The X-Files, Gillian Anderson a devenit repede Dana Scully pentru toata lumea.

Iar timp de aproape zece ani (1993-2002) cuplul Scully – Fox (“Spooky”) Mulder (interpretat de David Duchovny) a fost unul dintre cele mai apreciate si mai controversate de pe micul ecran. Cu toate acestea, viata actritei nu a fost deloc una linistita – s-a luptat cu probele de memorie, cu frica de dislexie si chiar cu lupta de a iesi din casa.

Astazi, Gillian Anderson revine pe prima scena, jucand in doua productii Netflix foarte apreciate – Sex Education si The Crown, interpretand-o pe Margaret Thatcher. Dar cum a fost experienta The Crown pentru Gillian Anderson? Si cum a reusit sa o interpretreze pe Margaret Thatcher?

De la succesul incredibil cu serialul The X-Files de la inceputul anilor ’90, la lupta pentru egalitate

Gillian Anderson s-a nascut in Chicago, iar in liceu voia sa devina biolog marin. Foarte repede, insa, scena a cucerit-o. A inceput sa joace teatru. Si-a luat diploma de actorie de la Goodman Theatre School, din cadrul DePaul University, din Chicago. Apoi a inceput sa fie cooptata in productii Off-Broadway in New York si New Haven, Connecticut. Si, in cele din urma, se muta in Los Angeles. Dupa cateva aparitii in productii de televiziune, prinde cel mai important contract – rolul principal in serialul The X-Files, un adevarat fenomen al inceputului anilor ’90, cu o medie de 20 de milioane de telespectatori in fiecare saptamana.

Cu toate acestea, succesul lui Gillian Anderson a pornit cu o mare nedreptate: desi atat ea, cat si David Duchovny erau actori principali in serial, Anderson a fost platita cu mult mai putin decat el, ba mai mult, a fost rugata sa stea in spatele lui in cadrele de prin plan. Actrita povesteste pentru The Daily Beast cum la inceput lucrurile nu i s-au parut atat de greu de acceptat – Duchovny aparuse deja in Twin Peaks si alte cateva filme, pe cand ea era o debutanta. Insa, dupa cateva sezoane, lucrurile au inceput sa se schimbe, iar pentru cele doua sezoane din 2016 si 2018 cei doi au primit aceeasi remuneratie.

Probleme de memorie, frica de dislexie si chiar lupta de a iesi din casa

Succesul nu a insemnat si o viata linistita sau fericita. Intr-un interviu acordat pentru The Guardian, Gillian Anderson dezvaluie ca se duce la terapie inca de la 14 ani si ca au fost perioade in care se simtea atat de rau incat nu putea nici sa iasa din casa.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: PR.