Meghan Markle si alte vedete care au vorbit despre sarcinile pierdute. Marturii despre durere, singuratate si vina

meghan markle
1
De Cristina Tudor
3 mai 2021

Pierderea unei sarcini este un eveniment traumatic despre care se vorbeste prea putin daca stam sa ne uitam la cate femei trec prin asa ceva.

Parintii, mai ales mama, sunt mai degraba sfatuiti sa treaca peste, astfel incat tacerea ia locul procesarii durerii. Nu e de mirare ca se instaureaza sau se adancesc sentimentele de vinovatie, de rusine, de pastrare a secretului despre care „nu se vorbeste.” In ultimii ani se simte o schimbare in aceasta directtie. Au venit in fata publicului larg tot mai multe vedete care au vorbit despre sarcinile pierdute, dar si femei obisnuite care au ales sa impartaseasca public experienta lor dureroasa.

Iar asta este extrem de important pentru ca trecerea sub tacere a unei sarcini pierdute poate duce la depresie si anxietate. Minimizarea de catre cei din jur a pierderii sau a emotiilor care o insotesc, stigmatul social nu fac decat sa provoace mai mult rau. Expresii de tipul celor „O sa mai incerci” sau „Inseamna ca a fost un motiv” nu fac decat sa adanceasca durerea resimtita si senzatia de singuratate, precum si nevoia de a nu mai vorbi despre suferinta atat de prezenta.

Avortul spontan este considerat drept cea mai comuna complicatie in sarcina si totusi inca nu este vazut ca un potential tip de trauma, ce trebuie tratat nu doar fizic, ci si emotional. Tocmai de aceea este cu atat mai important faptul ca personalitati din intreaga lume au inceput sa vorbeasca public despre sarcinile pierdute si despre durerea resimtita. Este nu doar o parte din procesul propriu de vindecare, dar si un ajutor considerabil pentru femeile care se simt vinovate, neintelese si singure in suferinta lor.

Vedete care au vorbit despre sarcinile pierdute – Michelle Obama

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Michelle Obama (@michelleobama)

Cartea fostei prime doamne a Americii, Povestea mea, aduce in fata publicului o multime de amintiri, unele extrem de frumoase, altele teribil de dureroase. Printre ele, si pierderea unei sarcini la inceputul casniciei cu Barack Obama.

„M-am simtit pierduta si singura, simteam ca am esuat pentru ca nu stiam cat de frecvente sunt pierderile de sarcina, nu vorbim despre ele. Stam in propria durere si ne gandim ca suntem cumva defecte. Cred ca cel mai rau lucru pe care ni-l putem face ca femei, este sa nu spunem adevarul despre corpul nostru, cum functioneaza el, dar si cum nu functioneaza.”

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Getty Images.