Retrospectiva: Cele mai importante evenimente ale anului 2018

1
De Denisa Toma
31 dec. 2018

Fiecare an aduce titluri care ii tin pe cititorii din intreaga lume cu sufletul la gura.

Stiri care ne privesc pe toti, indiferent pe ce continent ne-am afla, sau stiri care ne afecteaza emotinal, ne dau curaj sau ne provoaca teama. De la salvarea copiilor blocati intr-o pestera din Thailanda si pana la scandalul Facebook Cambridge Analytica, nici 2018 nu a facut exceptie. Iata cateva dintre subiectele care ne-au captat atentia in acest an:

Lumea si-a unit fortele pentru a salva 12 baieti si pe antrenorul lor de fotbal ramasi blocati intr-o pestera din Thailanda

In vara anului 2018, 12 baieti care formau o echipa de fotbal si antrenorul lor au vizitat pestera Tham Luang din Thailanda. La scurt dupa ce au intrat, ploile puternice au umplut pestera si i-au blocat inauntru. Dupa o saptamana in care nu au intrat in contact cu nimeni, acestia au fost descoperiti de un grup de scafandri britanici.

O echipa internationala de salvatori a fost formata pentru a-i salva pe copii si antrenor inainte de sosirea munsonului, care ar fi adus si mai multa apa in pestera. In timpul celor cateva zile tensionate, lumea a asistat cu sufletul la gura la salvarea celor 13. Echipa de salvare a inclus peste 100 de scafandri din intreaga lume. Unul dintre ei, Saman Kunan, un fost militar din marina thailandeza, si-a pierdut viata in timpul operatiunilor de salvare.

Scandalul Facebook Cambridge Analytica a dezvaluit ca datele personale a 50 de milioane de oameni au fost folosite fara acordul lor

Compania Cambridge Analytica a accesat datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook in timpul campaniei prezidentiale din Statele Unite fara acordul userilor, dar acest lucru a fost descoperit abia in martie 2018.

Folosind o aplicatie pentru Facebook de tip test de personalitate, compania a accesat nu numai datele userilor care au descarcat aplicatia, dar si pe cele ale prietenilor acestora. Informatiile, care includeau identitatea, reteaua de prieteni si like-urile date de useri, au fost folosite pentru a prezice comportamentul lor de votare.

Cei care s-au ocupat de campania electorala a lui Donald Trump au angajat Cambridge Analytica in iunie 2016 pentru a-i ajuta sa-l promoveze prin reclame tintite, create pe baza datelor a milioane de americani cu drept de vot.

Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord, a anuntat ca tara sa va renunta la armele nucleare

In timpul summit-ului desfasurat in iunie 2018 in Singapore, liderul Coreei de Nord a anuntat ca doreste sa puna capat tensiunilor nucleare dintre tara sa si Statele Unite prin semnarea unui tratat cu Presedintele Trump, care include denuclearizarea tarii sale.

Dar cei doi lideri au atras critici internationale pentru ca nu au oferit un plan concret sau o dovada a presupusei denuclearizari. Numerosi specialisti se indoiesc de intentiile lui Kim Jong Un de a-si respecta promisiunile.

Dezbaterile cu privire la neutralitatea internetului s-au intensificat

Neutralitatea internetului este ideea ca providerii de internet nu ar trebui sa interfereze cu abilitatea unui user de a accesa anumite site-uri, aplicatii sau servicii. In anul 2015, Comisia Federala pentru Comunicatii din Statele Unite a creat un set de reguli care impiedica providerii de internet sa arate sau sa blocheze continut web.

In acest an, acel set de reguli a expirat, ceea ce inseamna ca providerii detin controlul asupra a ceea ce pot accesa userii. In SUA si in intreaga lume retelele de socializare au fost invadate de dezbateri pe aceasta tema.

Lumea a fost socata de marturia lui Christine Blasey impotriva lui Brett Kavanaugh

Atunci cand Dr. Christine Blasey Ford a depus marturie impotriva candidatului Brett Kavanaugh pentru Curtea Suprema din Statele Unite, acuzandu-l ca a agresat-o sexual, numeroase femei din intreaga lume care au trecut prin experiente similare si-au aratat sustinerea.
Sute de persoane au contactat ziarul britanic The Guardian oferindu-si parerile cu privire la audierile din Senatul American, dar si propriile experiente ca victime ale agresiunii sexuale. Cititori din intreaga lume, din Africa de Sud si pana in Dubai sau Scotia au trimis mesaje catre publicatia The New York Times in care isi aratau sustinerea pentru Dr. Ford. In ciuda scandalului, Brett Kavanaugh a fost numit judecator al Curtii Supreme.

In Irak s-au organizat primele alegeri electorale dupa eliminarea Statului Islamic

Persoanele cu drept de vot din Irak au mers la urne anul acesta pentru prima oara dupa alungarea din 2017 a Statului Islamic (cunoscut ca ISIS). A fost o runda istorica de alegeri pentru tara, irakienii primind puterea de a-si decide viitorul si posibilitatea de a aduce un echilibru in cadrul diverselor grupuri etnice din tara.

Dupa o perioada de confuzie, Irakul si-a ales un nou prim-ministru, pe Adil Abd al-Mahdi, si un presedinte, Barham Salih, in luna octombrie.

Bitcoin a suferit o cadere majora

Monedele virtuale au ajuns la un varf maxim in ianuarie 2018, dar de atunci au pierdut un capital de peste 670 de miliarde de dolari. De-a lungul anilor, au fost realizate numeroase predictii cu privire la monedele virtuale si in special la Bitcoin, valoarea acesteia din urma schimbandu-se frecvent.

Industria monedelor virtuale a scazut constant de-a lungul anului 2018, in prezent valoarea Bitcoin fiind de 5000 de dolari. Expertii sunt de parere ca unul dintre motivele caderii Bitcoin este acela ca exista mai multi vanzatori decat cumparatori pentru aceasta moneda virtuala.

A avut loc nunta regala dintre Printul Harry si Meghan Markle, iar lumea a fost fascinata

Intr-o lume marcata de tragedie si conflicte, nunta regala din acest an a fost precum o gura de aer proaspat. Printul Harry al Marii Britanii s-a casatorit cu actrita americana Meghan Markle pe 19 mai. Numarul celor care au urmarit ceremonia la televizor a fost mai mare decat la nunta Printului William cu Kate Middleton.

Foto: Getty Images.