Briose de Craciun cu ciocolata si merisoare

briose cu ciocolata si merisoare
Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
21 dec. 2018

Daca esti in cautarea unei retete sanatoase si delicioase pentru desert, atunci iti recomand sa incerci aceste briose de Craciun cu ciocolata si merisoare (vegane, fara gluten, fara nuci).

Este un desert spectaculos, care va da pe spate toti invitatii pe care-i ai cu ocazia sarbatorilor de iarna. In plus, este un dulce sanatos, fiind potrivit atat pentru vegani, cat si pentru cei care urmeaza o dieta fara gluten sau fara oleaginoase.

Incearca si aceasta reteta de briose cu aroma de Craciun

Ingrediente pentru briose de Craciun, cu ciocolata si merisoare:

-110 gr de faina de orez brun;

-60 gr de faina de quinoa;

-30 gr. de maranta;

-30 gr. cacao;

-1 lingurita de bicarbonat de sodiu;

-1/2 lingurita de praf de copt;

-sare de mare;

-80 ml sirop de artar;

-80 ml ulei de masline;

-60 ml aquafaba (inlocuitor vegan pentru albusul de ou);

-2 lingurite de otet de cidru;

-1 lingurita de extract de vanilie;

-120 ml lapte de orez.

Pentru dulceata de merisoare si chia:

-160 gr merisoare;

-60 ml suc de portocale;

-putina coaja de portocale;

-1 lingura de sirop de artar;

-1 bat mic de scortisoara;

-1 lingura de seminte de chia.

Pentru crema de topping:

-100 gr de ciocolata neagra vegana;

-60 ml lapte de orez;

-1 lingura de sirop de artar;

– merisoare proaspete sau uscate.

Briose cu ciocolata si pulbere proteica – cea mai buna prajitura de savurat dupa sala

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul la 175 grade Celsius. Se ia o tava si se tapeteaza cu hartie de copt. Intr-un castron mare se amesteca faina de orez brun, faina de quinoa, maranta, pudra de cacao, bicarbonatul de sodiu, praful de copt si sarea.

Intr-un castron mic se amesteca siropul de artar, uleiul de masline, aquafaba, otetul de cidru, vanilia si laptele de orez. Se combina cele doua amestecuri obtinute pana cand se omogenizeaza.

Se toarna in tava de copt si se da la cuptor pentru 20 de minute sau pana cand aluatul este gatit la mijlocul tavii. Se scoate din cuptor si se lasa la racit, inainte de a se scoate din tava.

Blatul obtinut se pune pe o suprafata plana si se taie in cercuri folosind un inel de bucatarie cu diametrul de 5 cm. Se vor obtine 11-12 forme rotunde de prajitura.

Se pun una peste alta, 2 cate 2, lipindu-le intre ele cu o cantitate suficienta de gem de merisoare. Ciocolata se toaca marunt si se pune intr-un castron mic.

Se incalzeste incet laptele de orez pana la punctul de fierbere si se toarna deasupra ciocolata rasa, amestecandu-se pana cand se obtine un amestec catifelat. Se adauga siropul de artar si apoi se toarna peste fiecare prajitura. Se decoreaza cu merisoare proaspete sau uscate.

Pentru a face dulceata de merisoare se pun la foc impreuna merisoarele cu sucul de portocale, siropul de artar si batul de scortisoara si se fierb timp de 10 minute, pana cand merisoarele s-au umflat si au devenit moi.

Se scoate batul de scortisoara si se piseaza merisoarele cu o furculita pana cand se obtine un amestec fin. Se adauga semintele de chia si se lasa putin sa se raceasca inainte de a pune amestecul la frigider pentru a se intari.

Mini-briose cu ciocolata neagra, unt arahide si banane

Foto: Instagram – Hana Nirvana Cakery