3 tipuri de manipulare pe care le folosesc barbatii cu stima de sine scazuta

1
De Alice Papuc
3 ian. 2023

Atunci cand esti intr-o relatie, este normal sa iti permiti sa fii vulnerabila cu partenerul tau. Cu toate acestea, el poate profita de vulnerabilitatea ta si poate folosi anumite jocuri ale mintii astfel incat sa isi hraneasca propriul ego.

I-ai comunicat partenerului tau ce efect au actiunile sale asupra ta? Cu toate acestea, el continua sa te puna in situatii dureroase? S-ar putea ca stima sa de sine scazuta sa fie problema cu care acesta se confrunta. Daca el refuza sa isi asume responsabilitatea pentru faptele sale si continua cu aceste jocuri ale mintii, este timpul sa reconsideri relatia dintre voi doi. Iata modurile in care el se joaca cu tine si cu sentimentele tale:

Invinovatirea

Invinovatirea si proiectia sunt, de cele mai multe ori, subconstiente, dar asta le face si mai periculoase pentru o relatie. Atunci cand un barbat te invinovateste in mod constant, pentru orice aspect al vietii, pe care tu nici macar nu il poti controla, acesta se confrunta cu o stima de sine scazuta. Cu toate acestea, nu va recunoaste niciodata ca el nu are incredere in propria persoana, astfel ca va cauta vinovati din exterior. Te va invinovati constant astfel incat tu vei ajunge sa te indoiesti de propria judecata.

Ce poti face in acest caz? In primul rand, incearca sa te indepartezi de aceasta situatie si sa ai timp pentru tine. In continuare, discuta cu un prieten, un membru al familiei sau un terapeut. O perspectiva externa te va ajuta sa constientizezi situatia in care te gasesti. In continuare, vorbeste cu partenerul tau despre felul in care te simti. Daca acesta refuza sa te asculte, s-ar putea ca el sa se confrunte cu o problema in care tu sa nu il poti ajuta.

5 semne prin care partenerul tau iti arata ca te iubeste si 5 semne care ii pun sentimentele la indoiala

Rusinea

Rusinea creeaza un joc de codependenta. Poti ajunge sa te indoiesti atat de mult de tine incat sa iti fie frica sa iti parasesti partenerul, timp in care el va continua sa te faca sa te simti ca nu meriti nimic. Aceasta va fi solutia lui ca tu sa nu il parasesti. Rusinea este extrem de toxica intr-o relatie. Atunci cand esti cu barbatul potrivit, poti discuta orice cu el. In schimb, daca esti intr-o relatie cu un barbat cu stima de sine scazuta, acesta te va face sa te simti prost pentru absolut orice lucru.

Ce poti face daca te gasesti in aceasta situatie? Nu ii permite sa isi faca jocul cu tine. Indeparteaza-te de el, atat emotional cat si fizic. Nu ii permite sa iti distruga increderea in tine.

Cum manipuleaza zodiile: Taurul iti cunoaste punctul sensibil

Perfectionismul

Adesea, oamenii care ii invinovatesc si ii fac de rusine pe cei din jur se bucura de mult succes, pentru ca propria lor invinovatire ii duce la tendinte perfectioniste. Acestia nu vor sa cada de pe piedestal astfel ca ar face orice le sta in putinta pentru a-si pastra acel loc. Nu vor sa esueze in nicio privinta, doar ca stima de sine scazuta nu le va permite sa admita acest lucru.

Cum se razbuna zodiile. Nativul pe care sa nu il superi niciodata!

Ce sa faci daca cineva te foloseste pentru a-si stimula propriul ego? Trebuie sa intelegi ca nu este responsabilitatea ta sa il ajuti. Acesta trebuie sa lucreze cu propria persoana si sa invete sa isi recapete incredere in sine. Nu esti tu vinovata pentru modul in care se simte el.

Foto: pexels.com