Tort cu lamaie si afine, un rasfat numai bun pentru acest weekend

Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
22 feb. 2019

Tortul cu lamaie si afine este un desert care arata foarte apetisant si are un gust divin. Incearca-l in acest weekend!

Aroma puternica a lamaii si afinelor este perfect balansata de blatul cu un gust puternic de unt si de crema dulce si matasoasa, cu accente citrice. Este o prajitura care cu siguranta iti va aduce aminte de vara sau care iti va aduce vara in casa, chiar daca afara e inca destul de racoare.

Tortul favorit al lui Elvis Presley, un adevarat deliciu!

Ingrediente pentru tort cu lamaie si afine:
Pentru blat:

-400 gr de faina pentru prajituri + 2 linguri de faina separat;
-2 lingurite de praf de copt;
-1/2 lingurita de sare;
-225 gr de unt nesarat, la temperatura camerei;
-480 gr de zahar;
-4 oua;
-2 lingurite de extract de vanilie;
-1 lingura de coaja de lamaie bio;
-180 ml de lapte;
-60 ml zeama de lamaie;
-200 gr afine, congelate sau proaspete.

Tort mousse cu zmeura si vanilie

Pentru crema de branza si lamaie:

-450 gr de branza cremoasa;
-225 gr de unt nesarat, moale;
-480-720 gr de zahar;
-1 lingurita de extract de vanilie;
-1 lingurita de coaja de lamaie bio;
-2 linguri de zeama de lamaie.

Pentru decor:

-felii de lamaie;
-afine proaspete;
-flori comestibile (optional).

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius. Se iau 3 tavi rotunde cu diametrul de 16 cm si se ung cu ulei, apoi se tapeteaza cu faina si cu hartie de copt. Se amesteca impreuna cele 400 g de faina, cu praful de copt si sarea, iar intr-un castron mic se amesteca laptele si zeama de lamaie si se lasa sa se coaguleze, la fel ca si lapte batut de casa.

In bolul de la mixer se bat impreuna untul si zaharul timp de 4 minute, la viteza medie, pana cand se obtine un amestec pufos, galben-pal. Se incepe incorporarea oualor, amestecand bine dupa fiecare ou, apoi se adauga extractul de vanilie si coaja de lamaie. Se incepe incorporarea amestecului de ingrediente uscate. Aceasta se face in 3 etape, alternand cu amestecul de lapte.

Pavlova cu lamaie

Prima si ultima transa sunt cele de faina, cea de-a doua este cea de lapte. Dupa incorporarea celei de-a doua transe de faina, se opreste mixerul si se curate peretii vasului. Intr-un vas mic se amesteca usor afinele cu 2 linguri de faina, avand grija sa nu spargi fructele si apoi se pun in aluat, amestecand usor pana cand se incorporeaza uniform.

Se imparte aluatul in mod egal in cele 3 forme si se da la cuptor, timp de 30-33 de minute, pana cand aluatul este gatit la mijloc. Se lasa in tava sa se raceasca timp de 10-15 minute, apoi se scoate pe un gratar de bucatarie si se lasa pana se raceste complet.

Pentru crema, se amesteca untul si branza cremoasa pana cand se obtine un amestec moale. Se adauga vanilia, zeama si sucul de lamaie si se amesteca pana cand se omogenizeaza. Apoi se adauga treptat zaharul, ajustand cantitatea pana cand crema este suficient de dulce pentru gustul tau.

Asamblarea tortului: Se pune o foaie de blat pe platoul de servire si aproxiamtiv 120 de grame de crema in mijlocul ei, care se intinde cat mai uniform pe suprafata blatului. Se repeta operatiunea si cu celalalte 2 foi de blat ramase si apoi se imbraca tortul obtinut cu restul de crema ramasa. Se decoreaza cu felii de lamaie, afine si flori comestibile.

Foto: Shutterstock.com