7 alimente care distrug rinichii. Cat de des le consumi?

1
De Mara Ionescu
4 dec. 2019

Rinichii joaca un rol foarte important in corp. Ei faciliteaza eliminarea toxinelor prin urina, produc hormoni si filtreaza sangele. 

Ar trebui sa fim atenti la aceste alimente care afecteaza rinichii. Chiar daca unele dintre ele sunt pe lista alimentelor sanatoase, specialistii avertizeaza ca atunci cand sunt consumate in cantitati mari pot sa afecteze buna functionare a acestor organe importante.

10 alimente care curata rinichii si imbunatatesc functia renala

Iata lista cu cele 7 alimente care distrug rinichii si de ce trebuie sa fii atenta la ele:

1. Avocado

Este unul dintre cele mai sanatoase fructe, fiind recomandat pentru continutul sau bogat in acizi grasi omega-3. Insa avocado consumat in exces, in special de catre persoanele care au deja o problema renala, poate afecta functionarea rinichilor. De vina este cantitatea mare de potasiu care se regaseste in avocado. Corpul nostru are nevoie de potasiu, insa atunci cand este in exces in sange, acesta poate cauza probleme serioase, cum ar fi crampe musculare sau batai neregulate ale inimii. 

2. Carnea

Daca obisnuiesti sa mananci prea multa carne, rinichii tai vor avea de suferit. Carnea este in topul alimentelor care distrug rinichii, deoarece este greu de metabolizat si se elimina dificil, suprasolicitand rinichii. De asemenea, o dieta bogata in proteine animale favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi, avertizeaza medicii care explica faptul ca aceste alimente au purine care stimuleaza productia acidului uric. Acidul uric este una dintre cele mai frecvente cauze ale formarii pietrelor la rinichi. 

Inlocuieste in unele zile carnea si produsele animale cu legume, leguminoase, quinoa si nuci/seminte, deoarece sunt surse de proteine vegetale. 

3. Sarea

O dieta sanatoasa presupune o lingurita de sare pe zi, insa trebuie sa fii atenta la sursele ascunse din toate alimentele procesate, inclusiv paine. Daca vei manca prea multa sare, rinichii lucreaza din greu sa elimine excesul de sodiu, vei retine apa si acest lucru favorizeaza cresterea tensiunii arteriale. 

6 obiceiuri care te impiedica sa scapi de infectia urinara

Cred ca stiai deja ca sarea este pe lista celor 7 alimente care distrug rinichii. Daca vrei sa ai grija de rinichii tai, inlocuieste sarea cu ierburi aromate si condimente pentru a conferi un gust mancarurilor preparate. De asemenea, evita produsele procesate din comert, conservele, produsele semi-preparate congelate si dressing-urile cumparate. 

4. Bananele

Au aceeasi problema ca si fructele de avocado. Se pot consuma in cantitati normale, insa din cauza continutului bogat in potasiu nu trebuie sa exagerezi cu ele, in special daca ai probleme cu rinichii. O banana medie are 537 mg de potasiu, iar un adult sanatos are nevoie de 3500-4700 mg de potasiu pe zi. Insa pentru cei care intampina probleme renale, aceasta cantitate trebuie sa fie mai mica. 

5. Lactatele

Sunt o sursa excelenta de vitamine si nutrienti, insa atunci cand sunt consumate in exces pot sa faca rau. Ele contin mult fosfor care poate sa streseze rinichii. Daca ai deja probleme renale, rinichii nu pot sa elimine excesul de fosfor din sange si se ajunge la slabirea sistemului osos. Astfel creste riscul de fracturi osteoporotice odata cu inaintarea in varsta. 

6. Painea integrala

Nu te-ai astepta ca painea integrala sa fie pe lista celor 7 alimente care distrug rinichii! Dar iata ca specialistii spun ca atunci cand o consumam in cantitati mari, in special daca avem deja probleme renale instalate, painea integrala poate sa faca rau rinichilor. De vina sunt cantitatile mari de fosfor si potasiu din paine. O felie de paine integrala are 70 mg de potasiu si 57 mg de fosfor, comparativ cu o felie de paine alba, care are cate 25 mg din fiecare mineral specificat.

4 alimente pentru o digestie buna pe care nutritionistii le consuma des

7. Portocalele si sucul stors de portocale

Sunt sarace in calorii si bogate in vitamina C, insa portocalele au si mult potasiu: o portocala medie are 240 mg de potasiu, iar o ceasca cu suc stors de portocale are aproximativ 470 mg de potasiu. De aceea, este necesar sa le consumam cu moderatie, in special in situatia in care avem probleme renale.

Foto: Getty Images.