Coronavirus: cum se apara sistemul tau imunitar de acest virus si cum il poti ajuta

1
De Mara Ionescu
19 mart. 2020

In aceasta perioada in care noul virus Covid-19 se extinde cu repeziciune, cu siguranta te-ai intrebat: care sunt cele mai bune metode de aparare? 

Specialistii ne explica ce sa facem ca sa ne ferim de coronavirus. Totul porneste de la sistemul tau imunitar de care trebuie sa ai grija. 

Pana la producerea unui vaccin care sa contracareze aparitia acestui virus, cea mai buna aparare impotriva lui este propriul tau sistem imunitar. Afla mai jos cum functioneaza sistemul imunitar si ce poti face ca sa-l intaresti.

Cum sa tii sub control anxietatea provocata de Coronavirus

Contribuind la intarirea sistemului tau imunitar, iti ajuti organismul sa lupte impotriva agentilor patogeni. Iti vei imbunatati rezistenta la raceli si gripe, dar si la alte boli infectioase. Fara un sistem imunitar am fi in imposibilitatea de a ne apara impotriva agentilor care ajung in organism din interior. 

Iata care sunt principalele functii ale sistemului imunitar:

  • Lupta impotriva agentilor patogeni care produc infectii si ii elimina din organism. Dintre agentii patogeni, cei mai frecvent intalniti sunt: bacteriile, virusii, ciupercile.
  • Recunoaste si neutralizeaza substantele daunatoare provenite din mediul inconjurator.
  • Lupta impotriva bolilor care produc modificari in organism, asa cum sunt celulele canceroase.

Cum se activeaza sistemul imunitar? 

Sistemul imunitar poate fi activat de multe elemente pe care organismul nu le recunoaste ca apartinandu-i. Aceste elemente poarta numele de antigeni si pot imbraca diferite forme: proteinele de pe suprafata bacteriilor, ciuperci si virusuri. 

De ce femeile au un risc mai mare de a se infecta cu coronavirus

Ce se intampla daca sistemul imunitar inceteaza sa mai functioneze? 

Sistemul imunitar inceteaza sa functioneze corespunzator atunci cand este slabit sau nu poate lupta impotriva unor infectii foarte puternice. Infectiile sau virusurile pe care organismul tau nu le-a mai intalnit niciodata sunt susceptibile sa te imbolnaveasca.   

Copiii au un sistem imunitar mai bun decat adultii? 

Copiii sunt mai susceptibili sa ia si sa transmita diverse infectii, iar statisticile de pana in prezent confirma ca sunt mai putin susceptibili decat adultii sa se imbolnaveasca cu Covid-19. Copiii au acelasi risc de infectie ca si adultii, dar sunt mai putin predispusi sa prezinte simptome severe. Motivul este acela ca au plamanii mai sanatosi decat adultii (nu fumeaza si au fost expusi mai putin la poluare) si ca adultii sunt mai predispusi sa aiba un raspuns autoimun mai periculos la bolile respiratorii.

Cum previi infectarea cu Coronavirus atunci cand mergi la supermarket

Coronavirus: Ce poti face ca sa iti intaresti sistemul imunitar? 

Fa sport cu regularitate, fara sa exagerezi, mananca variat, alegand sa consumi alimente bogate in fibre si fermenti naturali, consuma fructe si legume de 5 ori pe zi si dormi suficient. 

Evita consumul de tutun si alcool, expunerea la sursele de poluare si obiceiurile si situatiile care pot conduce la aparitia bolilor respiratorii.

Foto: Getty Images.