Coronavirus, jurnal de Romania. Criza politica se adanceste. Panica a coborat peste tara, dar cifrele ne dau putina speranta. Cat va dura pandemia?

1
De Cristina Tudor
13 mart. 2020

De la ora 8 dimineata, in fata farmaciilor si supermarketurilor s-au format cozi. 50 de persoane s-au infectat pana in data de 12 martie, ora 19.00.

In Bucuresti, masurile luate de guvern pentru a incuraja oamenii sa stea in casa par a nu avea mare efect.

Preocuparea principala e legata de cumpararea de medicamente si alimente. Faptul ca intr-un interval un pic mai mare de 24 de ore s-au imbolnavit 20 de persoane a generat neliniste in randul populatiei.

Noile persoane infectate vin din randul celor testate, in primul rand, dar si din grupul celor aflate in carantina la domiciliu. Din aceste doua cifre, care la aceasta ora sunt destul de mari, se poate deduce ca numarul celor afectati de coronavirus va creste si in urmatoarele zile

Mai mult, aceasta neliniste este alimentata de vestile proaste venite din Italia unde 196 de persoane infectate cu COVID-19 au murit intr-o singura zi. De asemenea, masurile luate de Donald Trump, care a interzis toate zborurile dinspre Europa, au creat panica, neliniste si disconfort.

Criza politica din Romania a socat o populatie aflata sub amenintarea pandemiei

Situatia a devenit si mai stranie dupa ce Florin Citu, premier desemnat din partea PNL, si-a depus mandatul cu 10 minute inainte ca in Parlament sa fie votata validarea noului guvern.

Demisia lui Citu a reprezentat o solutie disperata luata de Ludovic Orban, presedintele PNL, si Klaus Iohannis. Prin decizie au urmarit mentinerea lui Orban in pozitia de premier interimar, iar presedintele Romaniei il va nominaliza din nou pe acesta sa formeze un nou guvern.

In contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus, decizia este una extrem de riscanta. Cetatenii Romaniei vor naviga si in urmatoarele saptamani prinsi intre amenintarea virusului si fragilitatea statului.

”Premierul desemnat Florin Citu a facut un gest de mare responsabilitate si a luat decizia de a renunta la mandat”, a declarat Florin Roman, liderul deputatilor liberali.

Ramane de vazut cum vor percepe oamenii o astfel de decizie care pare una lipsita de responsabilitate in contextul actual.

Cat mai dureaza amenintarea?

Cei care si-au facut provizii astazi, trebuie sa stie ca s-ar putea sa nu le ajunga pana cand se va vedea luminita de la capatul tunelului.

Citeste continuarea pe Politiknews.ro.

Foto: Getty Images.