Coronavirus, jurnal de Romania. O tara condusa de un executiv izolat. 22 de cazuri noi intr-o singura zi

1
De Cristina Tudor
14 mart. 2020

In seara zilei de joi, 12 martie, a fost un adevarat exod din Bucuresti. Pe Drumul National 1, la ora 19.00, ieseau din oras zeci de masini. Vineri, 13 martie, pentru prima data de la intreruperea scolilor s-a simtit o descrestere importanta a traficului.

Au continuat cozile la farmacii, iar supermarketurile au tot mai multe rafturi goale. Nu se mai gasesc produse de igiena din hartie. De asemenea, sapunul, spirtul si multe produse de curatenie au disparut si ele. Uleiul, faina si zaharul s-au cumparat in cantitati mari, cererea fiind exagerat de mare in raport cu oferta.

Primul politician roman care a fost testat pozitiv pentru COVID-19 este senatorul liberal Vergil Chitac

Un senator care a incalcat legea?

Printre cele 22 de imbolnaviri noi s-a aflat si senatorul Vergil Chitac (PNL), fost ofiter de marina, posibil candidat la Primaria Constanta.

Acesta a calatorit la Bruxelles, la sediul NATO, in perioada 17-19 februarie, iar in delegatie au fost doua persoane care ulterior s-au imbolnavit.

Daca e adevarat, senatorul a fost purtator al virusului o perioada de trei saptamani, timp in care, din postura de politician a intrat in contact cu peste 1.000 de persoane. A participat la o intalnire oficiala cu peste 800 de femei in data de 8 martie.

Intr-o postare pe Facebook, facuta in data de 12 martie, a anuntat ca s-a autoizolat la domiciliu, dar e doar racit. Mai mult, a doua zi cand a fost dus la spital a refuzat sa respecte procedura instituita de Ministerul de Interne, neacceptand transportul in sistemul de izolare (izoleta). Acesta i-a pus in pericol personalul medical de pe ambulanta, dar si pe cei din spital.

Comportamentul sau iresponsabil a starnit un val de reactii pe retelele sociale.

Scenariul 3 de protectie: carantina la domiciliu

Cu peste 80 de imbolnaviri inregistrate in data de vineri, 13 martie, e foarte posibil ca Romania sa intre in scenariul 3 de protectie sambata, 14 martie:

”Instituim carantina si la domiciliu, cu conditii foarte stricte de paza, de monitorizare si de urmarire a persoanelor respective. Guvernul a aprobat inclusiv inchiriere de cladiri de hotel, in care pot intra in carantina persoanele si sunt, se pare, hoteluri interesate sa puna la dispozitie cladirile lor. Pentru fiecare judet se va gasi cladire de pensiune, de hotel care sa fie folosita”, a declarat Raed Arafat, intr-o conferinta de presa tinuta in seara zilei de joi, 12 martie.

Citeste continuarea pe Politiknews.ro.

Foto: Getty Images.