Coronavirusul – Cum il recunoastem si cum ne protejam

1
De Cristina Tudor
28 ian. 2020

Coronavirusul este cel mai fierbinte subiect la nivel mondial. Cat de mult trebuie sa ne inspaimante?

Noul virus are o perioada de incubatie ce poate sa ajunga pana la doua saptamani, „iar contagierea este posibila in timpul perioadei de incubatie”, ceea ce inseamna ca infectarea poate sa aiba loc chiar si inainte de aparitia simptomelor, precizeaza autoritatile medicale chineze.

„Nu cunoastem deocamdata cu exactitate modul in care va evolua epidemia. Situatia pe baza careia ea se dezvolta nu se afla in intregime sub controlul nostru”, spune Li Bin, ministru adjunct al CNS.

Coronavirusul. Ce simptome prezinta

Simptomele coronavirusului sunt asemanatoare oricarei infectii a cailor respiratorii: nas care curge, tuse, dureri de gat si uneori febra.

De cele mai multe ori, nu vei sti ca ai coronavirus sau gripa comuna ori viroza. Sunt necesare teste de laborator, exudate faringiene si nazale, chiar si analize de sange, insa rezultatul nu schimba tratamentul, care in mod normal isi arata eficienta in cateva zile, scrie site-ul de sanatate webmd.com.

Daca coronavirusul se extinde in tractul respirator inferior, poate cauza pneumonie, mai ales la persoanele in varsta, la cardiaci sau la cei cu un sistem imunitar precar.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.