COVID-19, mai letal decat gripa: care este cu adevarat rata mortalitatii

1
De Maria Constantin
3 apr. 2020

Cati oameni mor dupa ce sunt infectati cu noul coronavirus? Mai putini decat se calculase anterior, arata un studiu recent.

Cercetarea publicata de jurnalul stiintific The Lancet Infectious Diseases estimeaza ca rata deceselor este de 0,66% daca se ia in calcul faptul ca o parte dintre infectii nu se confirma si de 1,38% daca sunt analizate exclusiv cazurile confirmate, relateaza CNN.

Anterior, rata mortalitatii era apreciata la aproximativ 2%. Vestea proasta este ca rata deceselor provocate de COVID-19 e mai mare decat cea a gripei (0,1%).

La inceputul lunii martie, Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase din SUA, declara: „Daca faci calculele, rezultatul este in jur de 2%.” El era de acord, insa, cu faptul ca cifra poate sa scada.

Cati oameni infectati au murit

In studiul publicat luni, cercetatorii au incercat sa estimeze rata infectarilor fatale. Cu alte cuvinte, au cautat sa afle cati oameni vor murit din totalul celor infectati, nu doar dintre cei destul de bolnavi pentru a fi testati.

Pentru a afla raspunsul, autorii studiului au analizat modul in care se raspandeste infectia in randul oamenilor care s-au intors in tarile lor cu zboruri din Wuhan, China, locul din care a inceput pandemia. Aceste persoane au fost diagnosticate cu teste PCR, capabile sa depisteze rapid noul coronavirus, chiar si in absenta simptomelor.

Cercetatorii au combinat datele despre prevalenta infectiilor cu informatiile publice asupra numarului de cazuri si de decese, estimand ca rata mortalitatii s-ar situa la doua treimi din 1%.

Rata creste la persoanele in varsta, ajungand la la 7,8% la cele de peste 80 de ani. In schimb, la copiii de pana la noua ani rata mortalitatii este foarte mica, de 0,00161%, relateaza CNN.

Grupul de varsta cu cel mai mic risc

Pentru grupele de varsta mai mari de 40 de ani, rata deceselor nu a depasit niciodata 0,16%, arata studiul mentionat. Doar unul la 1.000 din adultii tineri este infectat si numai unul sau doi din 1.000 au decedat, acesta fiind grupul cu cel mai mic risc, conform statisticii.

„Pot fi si cazuri care atrag atentia presei, dar analiza noastra arata foarte clar ca la 50 de ani si peste sunt sanse de spitalizare mai mari decat la cei sub 50 de ani, iar multe din cazurile celor de peste 50 de ani pot fi fatale”, a declarat unul dintre autorii studiului, Azra Ghani, profesor la Imperial College London.

Cercetatorii au analizat 70.117 cazuri clinice diagnosticate in China, precum si situatia a 3.711 de persoane care se aflau la bordul vasului de croaziera Diamond Princess.

Studiul arata ca recuperarea bolnavilor de COVID-19 poate dura cateva saptamani, ceea ce poate majora impactul asupra sistemului sanitar: cu cat dureaza mai mult pana cand pacientii se refac, cu atat ei ocupa paturi si consuma resurse medicale.

Primul indiciu al infectiei cu coronavirus: Simptomul care impune izolarea rapida

Cercetatorii au conchis ca media de timp dintre momentul primelor simptome si externarea din spital este de aproximativ 25 de zile, insa multi pacienti nu sunt internati de la primele semne. In cazul celor rapusi de noul coronavirus, decesul a survenit, in medie, la 18 zile dupa aparitia primelor simptome.

Noul coronavirus, mai letal decat gripa

Intr-un articol publicat pe tema studiului, Shigui Ruan, profesor de matematica la Universitatea din Miami, a confirmat rezultatele, adaugand ca „estimarea ratei mortalitatii coronavirusului in timp real este o mare provocare”. Dar a intelege cati oameni sunt ucisi de un virus reprezinta o bucata valoroasa de date care poate ajuta la gasirea unor raspunsuri din partea guvernelor si a autoritatilor publice medicale, scrie profesorul.

Ruan, care nu a participat la studiu, noteaza, totodata, ca rata mortalitatii noului coronavirus este mai mica la persoanele tinere, adolescenti si copii. Dar el face si o subliniere importanta: „E foarte clar ca orice teorie potrivit careia COVID-19 s-ar comporta ca gripa este falsa”, scrie el, adaugand ca noul coronavirus este mai letal decat gripa.

Foto: Unsplash.com