Primul indiciu al infectiei cu coronavirus: Simptomul care impune izolarea rapida

1
De Maria Constantin
25 mart. 2020

Medicii recomanda testarea si izolarea persoanelor care isi pierd mirosul si gustul, chiar daca acestea nu au alte simptome.

O mama care nu-si mai poate da seama dupa miros cand scutecul bebelusului ei trebuie schimbat. Bucatari care de regula puteau numi dupa miros fiecare condiment dintr-o farfurie acum nu mai pot detecta nimic. Altii spun ca nu mai simt mirosul samponului si nici macar mirosul patrunzator al litierei pisicii. Toate aceste situatii enumarate de The New York Times deriva dintr-o anomalie care apare subit, pierderea mirosului.

Anosmia, pierderea mirosului, si ageusia, pierderea gustului, care de obicei insoteste prima manifestare amintita aici, se dovedesc primele semne ale Covid-19, boala provocata de coronavirus și pot fi posibili indicatori ai infectiei, scrie ziarul citat.

Avertismentul medicilor britanici

Pe baza informatiilor transmise de colegii din toata lumea, medicii ORL-isti britanici le-au recomandat vineri adultilor care isi pierd simtul mirosului sa se izoleze timp de sapte zile, chiar daca nu au alte simptome, pentru a preveni raspandirea coronavirusului. Datele publicate sunt limitate, dar medicii sunt suficient de ingrijorati si au transmis un semnal de alarma.

„Dorim sa avertizam ca acesta este un semn de infectie si ca oricine isi pierde mirosul ar trebui sa se autoizoleze. Ar putea contribui la incetinirea transmiterii si la salvarea unor vieti”, a scris intr-un email Prof. Claire Hopkins, presedintele Societatii Rinologice Britanice.

Impreuna cu Nirmal Kumar, presedintele ENT UK, un grup care reprezinta medicii ORL din Marea Britanie, Claire Hopkins ii indeamna pe angajatii din sistemul sanitar sa foloseasca echipament de protectie cand trateaza pacienti care si-au pierdut simtul mirosului. Ei ii avertizeaza sa nu faca endoscopii ale sinusurilor daca nu sunt absolut necesare, deoarece virusul se poate inmulti in nas si in gat, iar o examinare ar putea provoca tuse sau stranut care ii pot infecta pe medici.

Risc ridicat pentru medicii ORL

Doi specialisti ORL britanici care au fost infectati cu coronavirus sunt acum in stare critica, a declarat Dr. Hopkins, adaugand ca si rapoartele anterioare din Wuhan, China, locul in care a inceput epidemia, au atras atentia ca multi specialisti ORL au fost infectati si au murit.

Specialistii britanici au citat rapoarte din alte tari care indica faptul ca un numar semnificativ de pacienti cu coronavirus au avut anosmie. In Coreea de Sud, unde se fac teste pe scara larga, 30% din 2.000 de pacienti depistati pozitiv au avut anosmie ca simptom principal.

Academia americana de otorinolaringologie a publicat informatia pe site, precizand ca pierderea mirosului si gustului sunt simptome importante asociate cu Covid-19 si ca au fost observate la pacienti testati pozitiv care nu mai aveau alte simptome.

In lipsa alergiilor si sinuzitei, aceste simptome ar trebui sa-i alerteze pe medici pentru a face teste pacientilor si pentru a lua in considerare izolarea acestora. „Sunt tot mai multe dovezi ca ORL-istii se numara printre grupurile cu cel mai mare risc cand fac operatii ale cailor respiratorii si examinari. In China, Italia si Iran au fost raportate rate mari de transmitere a Covid-19, multe ducand la decese”, arata organizatia mentionata.

Dr. Rachel Kaye, profesor de otorinolaringologie la Rutgers, a spus ca a fost alertata de colegii de la New Rochelle, New York, un focar al epidemiei din SUA, ca pacientii cu anosmie au fost depistati cu coronavirus. „Asta a starnit multe alarme pentru mine personal”, a spus ea, explicand ca multi pacienti nu stiu sa se izoleze. Departamentul in care ea lucreaza la Rutgers a inceput sa foloseasca echipament de protectie si a oprit examinarile care nu sunt urgente.

Italienii si germanii au observat fenomenul

In cele mai afectate regiuni din Italia, doctorii spun ca si-au dat seama ca pierderea gustului si mirosului sunt un indiciu ca o persoana care pare sanatoasa este, de fapt, purtatoare a virusului si il poate transmite alteia, scrie The New York Times.

„Aproape oricine a fost spitalizat are aceeasi poveste”, spune Dr. Marco Metra, seful departamentului de cardiologie al spitalului din Brescia, unde 700 din cei 1.200 de pacienti au coronavirus. „Ii intrebi daca sotia sau sotul e bine. Si ei iti raspund: ‘Sotia si-a pierdut mirosul si gustul, dar in rest e bine’. Deci ea este infectata si raspandeste virusul cu o manifestare usoara.”

Hendrik Streeck, un virusolog german de la Universitatea din Bonn care a mers din usa in usa in zona Heinsberg pentru a-i intervieva pe pacientii cu coronavirus, a spus ca cel putin doua treimi din cei peste 100 de oameni cu care a vorbit aveau manifestari usoare si si-au pierdut mirosul si gustul.

COVID-19: Trebuie sa te speli mai mult pe maini, dar e nevoie sa faci si dus mai des?

Un alt medic german care a studiat simptomele pacientilor din tara sa a scris intr-un email ca jumatate din pacienti au avut tulburari ale mirosului si gustului. Aceste manifestari au aparut de regula dupa primele simptome ale bolii respiratorii, insa pot fi folosite pentru a-i distinge pe cei care ar trebui testati.

Dr. Clemens Wendtner, profesor de medicina la spitalul din cadrul Universitatii Ludwig-Maximilians din Munchen, spune ca pacientii si-au recapatat mirosul si gustul dupa cateva zile ori saptamani, si ca sincopele au survenit indiferent de cat de bolnavi erau. Folosirea picaturilor de nas sau a spray-urilor nu a ajutat la imbunatatirea starii lor, precizeaza Dr. Wendtner.

Doua exemple sugestive

Andrew Berry, in varsta de 30 de ani, a facut febra si a avut dureri in tot corpul in urma cu zece zile, apoi a avut dureri de cap atroce si gatul iritat. A fost testat negativ pentru gripa si nu a primit inca rezultatul testului de coronavirus, dar medicul lui de familie este convins ca el a fost infectat. Acum, Berry nici nu simte mirosul cafelei.

„Chiar si cu nasul curatat mi-am dat seama ca nu simt mirosul mancarii pe care o preparam si nici nu o puteam gusta”, a spus Berry, artist de tatuaje din Orlando, Florida. Si cum acesta gatea peste cu ceapa si otet, e limpede ca mirosul se simtea de la o posta, numai ca el avea o problema.

Amy Plattmier, o femeie din Brooklyn, nu a fost testata pentru coronavirus cand a fost bolnava recent. Insa sotul ei s-a imbolnavit si a fost testat. Femeia spune ca de obicei are un miros foarte sensibil, dar acum abia mai mirosea inalbitorul cu care dezinfecta de obicei locuinta si care i se parea deranjant de puternic. Nu mai simtea nici mirosul urinei pe care cainele familiei o imprastia uneori pe podeaua din baie, unde ea facea curatenie de fiecare data.

Din fericire, pierderea subita a acestor simturi este temporara. Nemaiavand miros si gust, Berry si-a pierdut apetitul si a slabit. „Sper ca nu-i un efect prelungit. Imi imaginez ca schimba calitatea vietii”, a spus pacientul.

Foto: Getty Images.