Posibile simptome noi ale COVID-19 la copii: Ce trebuie sa stie parintii

1
De Maria Constantin
1 mai 2020

Cel putin 12 copii din Marea Britanie au fost internati la terapie intensiva dupa ce au suferit un soc toxic care provoaca dureri si inflamatie.

In paleta destul de larga de manifestari pe care le provoaca noul coronavirus intra acum alte simptome, observate la mai multi copii din Marea Britanie. Acestia par sa fi fost afectati de un soc toxic si s-au simtit atat de rau, incat au fost internati la terapie intensiva. Cel putin unul dintre acestia a avut nevoie de tratament cu oxigenare extracorporala cu membrana (ECMO).

Potrivit ziarului The Guardian, Ministerul Sanatatii de la Londra este atat de alertat de aceste simptome, incat i-a avertizat pe medici sa fie pregatiti daca numarul de cazuri creste si le-a cerut sa trimita la spital orice copil cu astfel de manifestari.

Ministerul Sanatatii, in alerta

Cei mai multi dintre copiii afectati de simptomele neobisnuite au sindromul Kawasaki (sindromul limfo-cutaneo-mucos), o boala autoimună, caracterizata prin vasculita febrila a vaselor medii si mici din organism. Aceasta este principala cauza a bolilor cardiace la copiii sub 18 ani din Marea Britanie. Se estimeaza ca exista 4,5% cazuri la fiecare 100.000 de copii cu varsta sub 18 ani din aceasta tara.

„Aceste cazuri se intampla cand cineva cu sindromul Kawaski are COVID-19 si sufera complicatii”, a spus o sursa din minister pentru The Guardian.

Intr-o scrisoare catre medicii de familie din nordul Londrei, citata de Health Service Journal, conducerea ministerului avertizeaza: „S-a raportat ca in ultimele trei saptamani a fost o crestere aparenta a numarului de copii de toate varstele care s-au prezentat cu o stare inflamatorie multisistemica necesitand terapie intensiva, atat in Londra, cat si in alte regiuni din Marea Britanie.”

„Cazurile au in comun suprapunerea socului toxic si boala Kawasaki cu simptome severe ale COVID-19 la copii. Exista o ingrijorare crescanda cu privire la faptul ca un sindrom inflamator ar fi declansat de Sars-CoV-2 la copiii din Marea Britanie sau ca ar putea fi altceva, inca neidentificat, un patogen infectios asociat cu aceste cazuri”, se mai arata in scrisoarea mentionata.

Alerta a fost transmisa de Societatea de Terapie Intensiva din Marea Britanie catre toti doctorii specialisti care lucreza in unitatile de profil ale spitalelor din aceasta tara.

Expertii nu cunosc sursa simptomelor

In scrisoarea ministerului se mai arata ca in timp ce unii copii s-au imbolnavit de COVID-19, altii au fost testati negativ, iar deocamdata expertii nu stiu cum sa interpreteze rezultatele.

Conducerea sistemului sanitar britanic trece in revista si manifestarile inregistrate: „Dureri abdominale si simptome gastrointestinale, precum si inflamatie cardiaca. Acestea au fost observate la copiii testati pozitiv PCR cu Sars-CoV-2, precum si la copiii cu PCR negativ. Au fost inregistrate si dovezi serologice ale unei posibile infectii anterioare Sars-CoV-2.”

„A fost o crestere neasteptata a numarului de cazuri severe de copii bolnavi, cu reactie inflamatorie care credem ca ar avea legatura cu COVID-19. Este foarte neobisnuit”, a spus un medic de la terapie intensiva.

The Guardian scrie ca nu se cunoaste daca vreunul dintre copiii bolnavi a murit, dar un specialist a tinut sa linisteasca opinia publica. „Nu este ceva care ar trebui sa provoace panica”, a spus Fr. Liz Whittaker, de la spitalul St Mary din Londra, membra a Colegiului Regal de Pediatrie si Sanatate a Copilului.

Intrebat la conferinta de presa a cabinetului britanic despre aceste cazuri, Matt Hancock, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a spus ca acestea il ingrijoreaza, in timp ce Prof. Chris Whitty, seful echipei medicale a guvernului, a precizat: „Este o situatie foarte rara, dar cred ca este foarte plauzibil ca aceasta sa fie cauzata de acest virus, cel putin in unele cazuri.”

Principalele simptome: febra si dureri abdominale

Afectiunea le-a atras atentia medicilor cand acestia au observat un numar neobisnuit de cazuri de copii care au ajuns la terapie intensiva cu o gama de simptome, de la soc toxic, la sindromul Kawasaki. Copiii aveau febra persistenta si dureri abdominale severe, precum si eruptii cutanate.

Ceea ce i-a alarmat cel mai mult pe doctori au fost analizele de sange care au relevat o inflamatie severa, similara celei intalnite la pacientii adulti cu infectie severa de COVID-19.

Unii dintre copii au avut nevoie de tratament pentru inflamatia inimii. „Ingrijorarea noastra este ca pediatrii care au intalnit copii cu febra si dureri abdominale vor face analize de sange pentru a cauta cauze precum apendicita, dar nu si pentru probleme inflamatorii”, a declarat Whittaker.

Ce cred medicii

Doctorii suspecteaza ca boala poate fi un raspuns inflamator post-infectie, cand sistemul imunitar este foarte solicitat. Unii copii au fost testati negativ pentru coronavirus, dar altii pot sa se fi vindecat inainte ca inflamatia sa se produca. E posibil si ca testele sa nu fi detectat, pur si simplu, infectia, noteaza cotidianul citat.

Atentie la acest simptom mai putin cunoscut al infectiei cu COVID-19!

Profesorul Russell Viner, presedintele Colegiului Regal de Pediatrie si Sanatate a Copilului, a tinut sa adigure parintii ca este putin probabil ca noul coronavirus sa aiba manifestari extreme in randul copiilor: „Stim deja ca un numar foarte mic de copii se poate imbolnavi sever cu COVID-19, dar asta este ceva foarte rar. Dovezile din lumea intreaga arata ca, totusi, copiii sunt segmentul de populatie cel mai putin afectat de aceasta infectie.”

„Noile boli se pot manifesta in moduri care ne surprind, iar medicii trebuie avertizati cu privire la orice simptom particular sau dezvoltare care poate face un pacient mai vulnerabil la virus. Insa sfatul nostru ramane acelasi: parintii trebuie sa fie siguri ca sunt sanse mici ca minorii sa se imbolnaveasca de COVID-19, dar daca sunt ingrijorati din orice motiv pentru sanatatea copiilor lor, ar trebui sa ceara ajutorul unui specialist”, a mai spus Russell Viner.

Foto: Getty Images.