6 noi simptome ale infectarii cu COVID-19: Lista completa a manifestarilor bolii

1
De Maria Constantin
30 apr. 2020

Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite a adaugat sase noi simptome pe lista manifestarilor provocate de COVID-19. Iata la ce trebuie sa fii atenta!

In fiecare zi aflam ceva despre COVID-19, de la vestile ingrijoratoare (urmeaza, se pare, un al doilea val de cazuri), pana la cele bizare (pandemia ar fi de vina pentru visele ciudate de care multi au parte in ultima vreme).

Ultima noutate este ca boala are, se pare, mai multe simptome decat stiam. Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA (CDC) a adaugat oficial sase noi simptome pe lista manifestarilor provocate de COVID-19, anunta Refinery29.

Noile simptome sunt: frisoane, tremuraturi insotite de frisoane, dureri musculare, dureri de cap, durere in gat si pierderea gustului si mirosului. Aceste sase semne se adauga celor trei mentionate anterior pe lista CDC – febra, tuse si respiratie scurta. Manifestarile pot debuta oricand, de la doua zile pana la 14 zile de la expunerea la virus.

Pierderea gustului si mirosului, un semnal de alarma

Se vorbeste de mai multe saptamani despre pierderea gustului si mirosului ca simptom al infectarii cu COVID-19, dar acum exista si dovezi stiintifice pentru ca CDC sa confirme aceste supozitii. Intr-o analiza pe 579 de persoane infectate cu noul coronavirus, 59% dintre acestea au raportat pierderea gustului si mirosului, arata un studiu realizat de King’s College London.

Cauza exacta a acestui efect secundar nu este cunoscuta, dar specialistii banuiesc ca se datoreaza afectarii celulelor nervoase din nas. „Gandeste-te ca e la fel cum fumatul sau vapatul distrug simtul gustului sau al mirosului prin iritarea directa si prin efectul nociv pe care il au asupra gurii si nasului”, a spus anterior Dr. Jill Grimes, medic la UT Austin’s Student Health Services, pentru Refinery29.

Cei mai multi dintre cei care iau noul coronavirus dezvolta doar simptome moderate sau nu au simptome. Insa o mare parte a populatiei este mai expusa la risc, putand dezvolta simptome severe, intrucat virusul e foarte contagios. Trebuie, asadar, sa continuam sa respectam masurile stricte de igiena si de distantare sociala.

Atentie la acest simptom mai putin cunoscut al infectiei cu COVID-19!

In cazul in care observati ca aveti simptome de coronavirus, CDC recomanda sa va sunati medicul de familie, in loc sa mergeti la cabinet, pentru a preveni raspandirea bolii, si pentru a reduce cat mai mult presiunea pe sistemul medical. Daca simptomele sunt alarmante, precum respiratia scurta, dureri persistente in piept, presiune in piept, confuzie, invinetirea buzelor si a fetei, atunci aveti nevoie urgenta de asistenta medicala si trebuie chemata ambulanta.

Lista completa a simptomelor COVID-19, conform CDC

Persoanele cu aceste simptome sau cu o combinatie a acestor simptome pot avea COVID-19:

Tuse
Respiratie scurta
Dificultati de respiratie
Febra
Frisoane
Tremuraturi repetate si frisoane
Dureri musculare
Dureri de cap
Usturime in gat
Pierdere recenta a gustului si mirosului
Dureri persistente in piep
Presiune in piept
Confuzie
Invinetirea buzelor sau a fetei

Foto: Unsplash.com