Dr. Mihai Craiu: Doar asa poti opri raspandirea celei mai temute boli de sezon

1
De Cristina Tudor
31 oct. 2019

Dr. Mihai Craiu a facut o interventie in social media, exemplificata, pentru a atrage atentia inca o data asupra importantei capitale a imunizarii.

Este cea mai temuta boala de sezon! Si oamenii o pot preveni, asta este durerea multor medici dedicati. Gripa se poate evita vaccinandu-ne.

La inceputul lunii octombrie au fost confirmate deja cinci cazuri de gripa la Bucuresti si Iasi. Cu toate astea, romanii nu se vaccineaza: fie sunt impotriva, fie nu detin suficiente informatii pentru a avea o opinie clara asupra imunizarii.

Dr. Mihai Craiu, cunoscutul pediatru care militeaza pentru vaccinarea copiilor, atrage atentia, printr-o postare pe retelele de socializare, asupra importantei imunizarii. Pornind de la mesajul unei asistente medicale din strainatate, pediatrul a oferit cateva raspunsuri stiintifice pentru cei care considera ca vaccinul ne poate imbolnavi de gripa, pe pagina de Facebook.

„O lectura interesanta… Mai ales comentariile la aceasta puternica declaratie a unei asistente medicale – „Vaccinul gripal nu este despre tine…este despre cei din jurul tau carora ai putea sa le dai gripa, pentru ca tu ai decis sa nu te vaccinezi… unei mame cu 3 copii care primeste citostatice pentru o boala maligna, unui bunic de 92 de ani, unui baiat de 7 ani cu o maladie cronica”.

Lista continua… este despre cei multi din jurul nostru care ar putea sa moara daca fac gripa. Daca vor lua gripa de la noi. Unul dintre cele mai intalnite comentarii ale celor ce se opun vaccinarii spune: „Am un prieten/cunoscut/coleg/ruda care a facut vaccinul si apoi a ajuns in x zile in spital cu gripa”.

Raspuns stiintific

De la vaccinurile injectabile gripale nu poti face gripa, deoarece nu contin virus gripal viu, ci doar fragmente din antigenele de suprafata ale virusului gripal. Vaccinul cuprinde doar bucati din „hainele” virusului.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.