Un nou virus care poate provoca o pandemie, descoperit in China

1
De Maria Constantin
1 iul. 2020

O noua tulpina de gripa cu potential pandemic a fost descoperita la porcii din China. Oamenii se pot infecta daca intra in contact cu animalele purtatoare.

Cercetatorii sunt ingrijorati ca patogenul ar putea suferi o mutatie care i-ar permite sa treaca cu usurinta de la animale la om, raspandindu-se la nivel global.

Desi nu reprezinta o problema urgenta, noul virus gripal are toate caracteristicile pentru a se adapta ca sa infecteze oamenii si trebuie monitorizat cu atentie pentru ca oamenii pot avea o imunitate scazuta sau chiar sa fie lipsiti de orice aparare, relateaza BBC.

Oamenii de stiinta arata in studiul publicat de jurnalul stiintific Proceedings of the National Academy of Sciences ca este nevoie de masuri pentru verificarea efectivelor de porci si de monitorizarea atenta a sanatatii angajatilor din ferme.

Amenintarea unei noi pandemii

Perspectiva unei pandemii de gripa este una dintre cele mai mari amenintari, considera expertii, desi lumea se confrunta acum cu pandemia provocata de noul coronavirus. Ultima pandemie de gripa, cea de gripa porcina, s-a produs in 2009 si nu a fost atat de severa pe cat se preconiza – in primul rand pentru ca persoanele in varsta au avut o imunitate, dar si pentru ca patogenul era asemanator unor tulpini gripale care au circulat anterior. Virusul, denumit A/H1N1pdm09, este acum acoperit de vaccinul antigripal anual.

Noua tulpina de virus gripal descoperita in China este similara cu cea din 2009, dar prezinta cateva modificari. Pana acum nu a creat probleme deosebite, insa profesorul Kin-Chow Chang si colegii sai care au studiat-o spun ca o vor urmari in continuare cu atentie.

Cat de ingrijorati ar trebui sa fim?

Noul virus gripal, denumit de cercetatori G4 EA H1N1, se poate dezvolta si multiplica in celulele din caile respiratorii. Dovezi ale infectarii recente au fost depistate la persoanele care au lucrat in abatoare si in unitatile de crestere a porcilor din China dupa analizarea unor date din 2011 pana in 2018. Vaccinurile actuale nu par sa ofere protectie impotriva noului virus, astfel ca acestea vor trebui modificate, relateaza BBC.

Avertismentul cercetatorilor: O noua tulpina a coronavirusului poate fi cea mai contagioasa

„In prezent suntem ocupati cu noul coronavirus si este corect sa fie asa. Dar nu trebuie sa pierdem din atentie potentialul periculos al noilor virusuri”, a declarat pentru BBC profesorul Kin-Chow Chang, de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, adaugand ca nu ar trebui ignoram noua tulpina.

Teoretic, o pandemie de gripa se poate produce oricand, dar ramane un eveniment rar. Pandemiile apar atunci cand apare o noua tulpina care se poate raspandi de la o persoana la alta.

Desi virusurile gripale se schimba constant, necesitand o schimbare continua a vaccinurilor, de regula nu ating capacitatea de a dezvolta o pandemie.

Nu avem voie sa lasam garda jos

Profesorul James Wood, seful departamentului de medicina veterinara de la Universitatea din Cambridge, arata ca noua descoperire ne serveste ca o „notificare salutara” a faptului ca suntem expusi constant la riscul aparitiei unor noi patogeni si ca animalele crescute in ferme, cu care oamenii intra in contact mai des decat cu cele salbatice, pot servi ca sursa pentru virusuri pandemice importante.

„De doua ori pe an, in timpul sedintelor pentru stabilirea compozitiei vaccinurilor antigripale, toate informatiile despre virusuri sunt revizuite si se discuta despre noile tulpini pentru care e nevoie de vaccinuri. Vom analiza cu atentie studiul pentru a intelege ceea ce este nou”, a declarat un purtator de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. „Acest lucru subliniaza ca nu putem sa lasam garda jos in privinta gripei; trebuie sa fim vigilenti si sa continuam supravegherea chiar si in timpul pandemiei de COVID-19”, a adaugat oficialul citat de BBC.

Foto: Unsplash.com