De ce imunitatea de turma contra COVID-19 e o iluzie: Dureaza mult si nu ne salveaza pe toti

1
De Maria Constantin
2 mai 2020

Termenul a devenit foarte vehiculat in urma cu cateva saptamani, dupa ce mai multe tari au optat pentru aceasta varianta in lupta cu noul coronavirus. Dar ce este imunitatea de turma si ce neajunsuri are?

Mai multe state, precum Suedia, Olanda, Belgia si Germania, si pana la un moment dat si Marea Britanie, au evitat masurile restrictive pentru prevenirea raspandirii COVID-19, optand pentru imunizarea de la sine a populatiei. Dar aceasta solutie necesita timp, arata specialistii.

Brian Labus, specialist epidemiolog in boli infectioase si profesor de sanatate publica la Universitatea din Nevada, Las Vegas, sustine ca intr-o tara precum Statele Unite este greu de realizat imunizarea de la sine a populatiei. „Imunitatea de turma merge pe ideea ca exista un nivel suficient de mare de imunitate a populatiei pe care transmiterea bolii nu se mai poate dezvolta, iar o epidemie se stinge de la sine. Daca populatia atinge acest nivel, ar insemna ca am avea sub control epidemia de coronavirus”, spune expertul.

Avem doar doua optiuni

Exista doua modalitati de a atinge imunitatea de turma: infectia naturala in masa si vaccinarea, explica Dr. Labus. „Nivelul necesar de imunitate al populatiei depinde de cat de usor se raspandeste boala”, spune el.

De exemplu, populatia Statelor Unite are imunitate de turma la pojar, in mare masura gratie vaccinarii. Intrucat pojarul este foarte contagios, cel putin 93% din populatie este imuna la aceasta boala, scrie Well+Good.

Pentru COVID-19, intre 60 si 65% din populatie va trebuie sa dobandeasca imunitate pentru ca epidemia sa nu se mai raspandeasca accelerat, arata Dr. Labus.

Insa medicul Gregory Poland, care studiaza la clinica Mayo raspunsul imunogenetic al organismului la vaccin, avertizeaza ca este prea devreme pentru ca imunitatea de turma sa aiba impact asupra raspandirii COVID-19. „Nu exista nicio sansa ca imunitatea sa fie suficient de mare pentru a atinge imunitatea de turma”, a declarat el pentru MarketWatch, adaugand ca nu crede ca un vaccin va fi disponibil mai devreme de urmatoarea iarna.

De ce nu putem conta pe imunitatea de turma

Intr-un interviu pentru Time, Anthony Fauci, directorul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase din SUA, a explicat ca Statele Unite nu se afla aproape de punctul imunizarii in masa: „Nu putem sa contam pe imunitatea de turma pana cand nu avem suficient de multi oameni infectati sau destui oameni vaccinati.”

„Imunitatea la o boala se realizeaza prin prezenta anticorpilor la acea boala in organismul unei persoane. Anticorpii sunt proteine produse de organism pentru a neutraliza sau distruge toxinele ori organismele care pot imbolnavi corpul”, arata Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA (CDC).

Cand o persoana devine imuna la o boala (fie prin infectare, fie prin vaccinare), organismul recunoaste atacul cand este expus la el si produce anticorpii pentru a lupta.

Testele cu anticorpi au fost efectuate pentru a determina cine a fost deja infectat si ar putea fi imun la COVID-19, dar doctorii au aflat ca multe teste sunt imprecise.

Saptamana trecuta, Chile a anuntat ca va emite asa-numitele „pasapoarte de imunitate” care le vor permite celor infectati si recuperati sa se intoarca la munca. Marea Britanie, Germanie si Italia cocheteaza si ele cu ideea acestui pasaport, dar cercetatorii pun sub semnul intrebarii durabilitatea imunitatii, de vreme ce OMS nu stie indubitabil daca pacientii vindecati de COVID-19 sunt imuni la boala, scrie Well+Good.

„Nu stim daca imunitatea la COVID-19 este temporara sau de lunga durata. Daca oamenii isi pierd imunitatea in cateva luni de la infectare, ar fi greu de atins imunitatea de turma”, crede Brian Labus.

Imunitatea de turma nu impiedica total raspandirea bolii

Un alt indiciu privind eficienta imunitatii de turma il poate oferi experienta din trecut. Inainte de aparitia vaccinurilor, era dificil, daca nu imposibil, sa se atinga un nivel ridicat de imunitate al populatiei la bolile infectioase. „Bolile nu dispareau niciodata si produceau epidemii o data la cativa ani”, explica Dr. Labus.

Atentie la acest simptom mai putin cunoscut al infectiei cu COVID-19!

„Din pacate, singurul mod de a atinge acum niveluri inalte de imunitate este prin infectarea naturala. Daca peste 60% din populatie se infecteaza, vor muri multi oameni inainte ca epidemia sa se incheie”, precizeaza medicul.

Chiar daca am reusi sa atingem imunitatea de turma contra COVID-19, asta nu inseamna ca boala va fi eradicata. „E o idee gresita ca imunitatea va impedica raspandirea bolii”, subliniaza Brian Labus. „Chiar daca va exista o imunitate de turma, multe alte persoane se vor imbolnavi si ar putea provoca o epidemie intr-un segment mai mic de populatie care nu este imunizat”, arata doctorul.

Foto: Unsplash.com.