Folosirea frecventa a dezinfectantului pentru maini iti poate afecta sistemul imunitar?

1
De Denisa Toma
16 iun. 2020

In contextul pandemiei de coronavirus, circula diverse teorii, printre care si aceea ca folosirea frecventa a dezinfectantului de maini poate afecta sistemul imunitar.

Din cauza pandemiei COVID-19, cei mai multi oameni fac tot posibilul pentru a pastra distanta de ceilalti, evita atingerea fetei cu mainile si incearca sa-si pastreze mereu mainile curate.

Iar acest lucru inseamna adesea aplicarea cu regularitate a dezinfectantului de maini. Dar prea mult dintr-un lucru bun se poate transforma intr-un obicei nesanatos?

Circula numeroase teorii care spun ca aplicarea prea des a dezinfectantului de maini poate duce la o multime de lucruri, printre care crearea de virusuri si agenti patogeni care nu mai pot fi ucisi de antibiotice sau dezinfectanti si pana la faptul ca dezinfectantul de maini poate sa afecteze capacitatea organismului de a lupta cu boala.

5 probleme de sanatate mentala pe care le poate declansa pandemia de COVID-19

Insa nu exista dovezi care sa sustina astfel de teorii bizare. Pentru a separa adevarul de fictiune, iata tot ce trebuie sa stii despre zvonul ca dezinfectantul afecteaza sistemul imunitar:

Folosirea frecventa a dezinfectantului de maini este nociva pentru imunitate?

„Nu exista un motiv stiintific sa credem ca dezinfectantul pentru maini sau sapunul pot afecta sistemul imunitar sau pot creste rezistenta bacteriilor la acestea”, declara pentru womenshealthmag.com medicul infectionist, alergolog si imunolog Anne Liu. Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) din State Unite recomanda folosirea unui dezinfectant de maini cu o concentratie de alcool de cel putin 60% atunci cand nu ne putem spala pe maini cu apa si sapun. Ambele variante ne protejeaza de COVID-19.

„Folosirea dezinfectantului pe baza de alcool nu cauzeaza rezistenta la antibiotice. Dezinfectantele pe baza de alcool omoara microbii rapid si intr-un mod diferit fata de antibiotice. Germenii patogeni nu au sanse sa se adapteze sau sa dezvolte rezistenta”, precizeaza specialistii din cadrul CDC.

Cum poate fi construita imunitatea impotriva COVID-19

Singurul mod prin care dezinfectantul de maini ne poate face in mod indirect mai susceptili la agentii patogeni este prin efectul lor deshidratant. „Am observat ca unele persoane care se spala des pe maini si folosesc dezinfectant pot avea pielea uscata si crapata, ceea ce face ca bacteriile sa patrunda mai usor in piele. Dar atat timp cat bariera de protectie a pielii este intacta, nu ar trebui sa fie o problema”, spune medicul. Cea mai simpla solutie este hidratarea pielii.

Manusile pot inlocui spalarea mainilor sau folosirea dezinfectantului

Nu ar trebui sa inlocuiesti obiceiul de a te spala des pe maini sau de a folosi dezinfectant pentru maini cu acela de a purta manusi de unica folosinta in public. Nu au acelasi efect. Manusile sunt doar o bariera care iti creeaza o falsa senzatie de siguranta. „Am vazut oameni purtand in public manusi si atingand diverse produse la magazin, apoi folosind aceleasi manusi pentru a-si aseza ochelarii sau pentru a atinge telefonul”, spune Dr. Liu.

Daca porti manusi in public, tot trebuie sa eviti atingerea fetei, sa te speli pe maini dupa ce le folosesti si sa dezinfectezi lucrurile pe care le-ai atins cat timp ai purtat manusile, precum cheile sau telefonul.

Legatura surprinzatoare dintre vitamina D si COVID-19

Se spune ca germenii si bacteriile sunt necesare pentru imunitate. Ce efecte are dezinfectantul?

Nu exista contraindicatii in folosirea dezinfectantului la acest moment, spune Dr. Liu. Discutia despre cum agentii patogeni sunt benefici deriva din teoria igienei, care spune ca expunerea oamenilor, in special a copiilor, la bacterii si microorganisme le permite sa-si dezvolte in mod adecvat sistemul imunitar si sa-i ajute sa evite probleme de sanatate precum astm sau alergii. In principiu, aceasta teorie sustine ca exista efecte negative ale obsesiei pentru curatenie si dezinfectare si ca afecteaza sanatatea oamenilor in timp. Insa acest lucru nu se aplica in situatia curenta, in care ne confruntam cu o pandemie.

Medicii avertizeaza ca nu ar trebui sa pui la indoiala eficienta si efectele pozitive ale spalatului pe maini si ale dezinfectantului pentru maini. Nu testa teoria igienei riscand sa te expui astfel la coronavirus.

Dezinfectantul pentru maini poate fi folosit in siguranta?

In mod sigur, spune medicul. Specialista recomanda mentinerea obiceiului de a ne spala pe maini cu apa si sapun si de a folosi dezinfectantul atunci cand nu aveam acces la apa. Ambele metode sunt cele mai sigure optiuni pentru a ucide coronavirusul. „Nu cred ca oamenii ar trebui sa-si faca griji ca folosesc prea mult dezinfectant sau ca se spala prea mult pe maini, atat timp cat au grija de pielea lor”, spune Dr. Liu.

Foto: Unsplash.com