Ghid de autoprotectie anti-COVID: Cum ne ferim de Coronavirus in spatii inchise si deschise

1
De Cristina Tudor
31 mart. 2020

Ce trebuie sa facem acasa si pe strada pentru a ramane in siguranta? Ghid anti-Covid. Cum ne dezinfectam casa, autoprotectie in spatii inchise. Sfaturile medicului.

Medicul Tudor Ciuhodaru este mereu pe baricade oferind sfaturi pentru gestionarea crizelor. De la izbucnirea epidemiei de Covid-19, medicul ne da sfaturi foarte binevenite in aceasta perioada despre cum sa ne ferim de imbolnavire.

De aceea, dr. Ciuhodaru ne prezinta un ghid anti-Covid, de autoprotectie.

(Mic) ghid anticovid: ce trebuie sa facem acasa, loc de munca sau pe strada.
Se transmite pe cale aeriana dar si (!!!) digestiva -,,boala a mainilor murdare”- de aceea e important sa ne spalam corect si cat mai des pe maini, dupa contact cu suprafete contaminate.

Ghid de autoprotectie:

A. In spatiile inchise (acasa/loc de munca/spatii publice): Igienizati

1. Suprafete: Ideal este sa dezinfectati cu inalbitor (1 litru de inalbitor cu 2,6% clor pentru 4 litri de apa rece) sau cu alcool la 70°. Suprafetele care sunt cel mai frecvent atinse trebuie curatate cu prioritate: manerele usilor sau intrerupatoarele, cel putin o data pe zi.

2. Este de preferat sa stati in incaperi in care podeaua poate fi curatata (evitati incaperile cu covoare). Folosirea unui aspirator nu este recomandata, deoarece risca sa difuzeze particulele virale. Pe cat posibil aerisiti camerele in mod regulat.

3. In bucatarie. Inainte de a gati si manipula mancarea, spalati-va mainile si suporturile de bucatarie (blat de lucru, masa etc.). Atentie! coronavirusul este sensibil la temperaturile de gatit, evitati alimentele crude.

4. Este recomandat gatitul la 63°C timp de 4 minute (Agentia Nationala de Securitate a Sanatatii.

5. Nu uitati sa curatati periodic cu atentie tacamurile (prin inmuierea solutie cu dezinfectant diluata timp de cel putin 15 minute sau in masina de spalat vase la un program mai lung, la 60°).

6. Toalete: recomandam curatarea si dezinfectarea mobilierului sanitar (bazin, bideu, lavoar), robinetele si manerelor cu inalbitor diluat la 0,5%

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com