6 greseli de distantare sociala care te pun in pericol de infectare cu COVID-19

1
De Maria Constantin
4 mai 2020

Faptul ca pandemia nu mai este un eveniment nou si nu ne mai sperie ca la inceput ne poate juca feste, punandu-ne in pericol, avertizeaza cercetatorii.

Au trecut sapte saptamani de la izbucnirea pandemiei si, treptat, ne-am obisnuit cu noul stil de viata limitat de masurile pentru prevenirea raspandirii coronavirusului. Ceea ce la inceput ni se parea greu de suportat, acum face parte din viata noastra cotidiana: izolarea la domiciliu, orasele pustii, purtarea mastii, spalarea repetata a mainilor si curatarea suprafetelor.

Cercetatorii in stiinte psihologice de la Universitatea Princeton si cei de la Universitatea din Toronto spun ca tocmai faptul ca pandemia nu mai reprezinta un eveniment nou si nu ne mai sperie ne poate juca feste, punandu-ne in pericol.

„Strategiile pentru limitarea transmiterii au inclus spalarea repetata a mainilor, distantarea fizica si autoizolarea. Aceste masuri preventive sunt valabile imediat, usor de aplicat si foarte eficiente. Totusi, provocarea majora este sa continui respectarea lor”, arata studiul realizat de cele doua echipe de cercetare, publicat saptamana trecuta in The Lancet Public Health.

Mergand pe ideea relaxarii premature a oamenilor dupa doua luni de incordare, Well+Good prezinta sase greseli de distantare sociala de care toti ar trebui sa fim constienti ca sa nu ne expunem riscului de infectare cu COVID-19.

1. Normalizarea

Teama de necunoscut este un mod comun al oamenilor de a trece la actiune, arata cercetatorii. In primele zile ale pandemiei, cand nu se stiau multe lucruri despre coronavirus, misterul i-a determinat pe oameni sa ia in serios masurile de protectie. Dar, traind zi de zi cu virusul in minte, oamenii au inceput dupa mai multe saptamani sa se obisnuiasca cu situatia si sa fie mai putin stricti cu masuri importante precum spalarea mainilor sau iesirile din casa doar in cazuri de stricta necesitate.

Cheia evitarii acestei greseli este sa actionezi ca atunci cand abia ai aflat despre coronavirus. „Reamintirile repetate despre situatia in desfasurare este importanta pentru a evita autolinistirea”, arata studiul. Asadar, trebuie sa ramanem vigilenti chiar daca am inceput sa convietuim cu coronavirusul.

2. Omiterea altor riscuri cotidiene

Criza COVID-19 se afla in centrul atentiei acum, asa ca e normal ca oamenii sa fie concentrati pe aceasta problema. Dar urmarirea unui singur risc ii poate face pe multi sa neglijeze alte lucruri importante pe care trebuie sa le faca zilnic pentru a se mentine intr-o forma buna: „Somnul de calitate, miscarea regulata si relatiile de prietenie, toate merita atentie, ceea ce este contrar impresiei generale ca orice altceva poate sa mai astepte acum”, arata autorii studiului.

Poate parea greu sa jonglezi cu atatea lucruri, dar trebuie sa le iei ca pe niste cai de a-ti pastra sanatatea in timp ce te asiguri ca reduci la minimum riscul infectarii cu COVID-19. Poti sa faci miscare in casa, sa tii legatura cu cei dragi si cu colegii prin apeluri telefonice si video. Incearca si meditatia, ajuta mult in aceasta perioada!

3. Concentrarea pe forma fizica si ignorarea sanatatii mentale

Daca faci tot ce este posibil ca sa te protejezi de COVID-19, este minunat. Dar distantarea sociala nu-i usoara, iar cercetatorii spun ca trebuie sa te ocupi de sanatatea mentala si emotionala. Sa ai grija de tine este mai important ca oricand acum, asa ca ramani conectata (virtual) cu cei dragi. Totodata, sa ai grija de tine te poate ajuta sa respecti mai usor masurile restrictive de distantare sociala.

4. Falsa convingere ca masurile nu functioneaza

Exista o explicatie stiintifica pentru faptul ca ai inceput sa observi tot mai multi oameni care nu mai poarta masca si nu mai respecta regulile de protectie ca acum cateva saptamani.

Cand nu ai nicio dovada ca ceva functioneaza, poti sa-ti pierzi interesul pentru acesta. „COVID-19 este inselator pentru ca are o perioada de incubatie mare”, arata studiul citat. Daca dureaza chiar si pana la 14 zile pentru ca o persoana sa aiba simptome, atunci dureaza tot atat, daca nu chiar mai mult, sa stii daca ceva merge sau nu. Dar pentru cei care stau in casa de saptamani intregi si isi spala mainile temeinic, faptul ca bilantul cazurilor de COVID-19 tot creste le poate da sentimentul ca masurile nu dau roade. Acest lucru este gresit.

Trebuie sa privesti bilantul anuntat zilnic de autoritati cu oarecare retinere, pentru ca nu reflecta realitatea din acel moment, ci are o intarziere de cateva zile. Mai bine concentreaza-te pe cum te simti si pe ce ai tu de facut.

5. Sa te abandonezi tentatiei de a te intoarce la „viata normala”

Te-ai saturat sa nu poti sa mergi la salon sau la mall? Multa lume este in aceasta situatie. Si e normal, spun cercetatorii: „Comportamentul uman este controlat de o puternica aversiune fata de pierderi si de dorinta de a pastra starea de dinainte (…)”, subliniaza studiul. Dar atractia pentru „status quo” poate fi atat de puternica, incat oamenii, satui sa tot rabde atatea restrictii, renunta la respectarea masurilor.

Insa doar pentru ca ne vrem inapoi viata de altadata nu inseamna ca si putem face asta cu orice pret. Cercetatorii sugereaza ca autoritatile medicale si guvernele ar trebui sa accentueze beneficiile respectarii masurilor de carantina pentru a-i face pe oameni sa inteleaga ca este in avantajul lor sa continue distantarea sociala.

6. Greseile facute din reflex

Gesturi simple, cum ar fi sa imbratisezi o prietena pe care o intalnesti intr-un magazin sau sa stai aproape de o vecina cand scoateti cainele la plimbare, sunt obiceiuri greu de ignorat. Uneori, te poti trezi ca ai tendinta de a te apropia prea mult de cineva sau de a-l atinge. E firesc, asa am fost educati si am trait atatia ani, cu astfel de gesturi. „Comportamentul uman este puternic influentat de normele adanc implantate, iar cand trebuie sa le abandonam sau sa le schimbam poate fi dificil pentru oameni sa le respecte”, arata studiul.

6 capcane care te expun riscului infectarii cu COVID-19: Cum sa le eviti

Sfatul expertilor este sa ramai informata, sa faci tot ce poti pentru a te proteja si daca apare o greseala sau uiti ceva, mergi inainte fara sa te mai gandesti la ce a fost.

In cele din urma, sa pastrezi distantarea sociala si toate masurile de precautie timp de mai multe luni nu este usor, cu totii stim asta. Acum ca trebuie sa trecem prin asta, merita sa ne reamintim ca nu vom trai pentru totdeauna asa. Dar cu cat respectam mai mult masurile preventive, cu atat mai repede vom reveni la o viata normala.

Foto: Unsplash.com