Mesajul unui medic pediatru roman: Ce ma sperie si ce NU ma sperie in legatura cu COVID-19

1
De Cristina Tudor
15 mart. 2020

Ingrijorarea nu este semn de prostie si nici nu trebuie luata in bataie de joc.

Doctorul Craiu Mihai este un medic care nu mai are nevoie de nicio prezentare, lucrand de zeci de ani cu copiii din Romania. Un vehement sustinator al vaccinarii, doctorul a acceptat sa participe la o dezbatere legata de vaccinuri cu Olivia Steer in cadrul unei emisiuni televizate difuzate anul trecut.

Dr. Mihai Craiu acorda destul de rar interviuri, iar zilele acestea a ales sa vorbeasca despre Coronavirus pe pagina oficiala de Facebook. Va las mai jos textul integral care a devenit viral:

„Ce ma sperie?

1. Reactia in fata ingrijorarii

In primul rand, pentru a evita polemici inutile, voi preciza ca este normal sa ne ingrijoram in fata necunoscutului! Ingrijorarea nu este semn de prostie si nici nu trebuie luata in bataie de joc. Ea este reala nu numai in Romania si era normal sa se propage intr-o populatie conectata permanent la fluxul de informatii on-line. Spre deosebire de altii, populatia din tara noastra are, in medie, un redus discernamant mediatic – „digital literacy”.
Pentru noi INFODEMIE, cum a denumi-o OMS, are si alte conotatii.

2. Reactia sistemului medical in fata unor teste de stres

Multe cazuri de boli acute aparute in termen scurt. Va fi greu si in spitalele mari, din centrele universitare, dar in spitalele mici va fi aproape imposibil de gestionat, mai ales daca se imbolnaveste personalul medical. Iar transferurile ar fi un adevarat cosmar.

3. Comunicarea disfunctionala

Atat in societate, unde se rostogolesc „bolovani” de ura (a se vedea insultele neaose la adresa romanilor panicati din Italia) si xenofobie, cat si intre medici si pacienti si sistem si cetateni.

Citeste continuarea pe Kudika.ro.

Foto: Getty Images.