Otetul de mere te poate ajuta sa slabesti intre 6 si 8 kg in trei luni, potrivit unui nou studiu

1
De Georgiana Dorobantu
15 mart. 2024

Daca staruri precum Victoria Beckham, Jennifer Aniston sau Elizabeth Hurley nu te-au convins sa inlocuiesti cafeaua de dimineata cu un pahar de apa cu o lingurita de otet, un nou studiu te-ar putea convinge.

Un studiu recent, ale carui rezultate au fost publicate in jurnalul de specialitate BMJ, a aratat ca o lingura cu otet de mere diluat intr-un pahar de apa, consumat in fiecare dimineata inainte de micul dejun ar putea declansa o pierdere in greutate de sase pana la opt kilograme in trei luni.

Este un impact de trei ori mai mare decat cel al injectiilor cu Ozempic, un medicament pentru diabet folosit de unele celebritati pentru a slabi, care poate duce la pierderea unui kilogram pe luna.

E in regula sa tii post in timpul menstruatiei? Ce isi doresc medicii sa stii

Pentru studiul asupra otetului, cercetatorii din Liban au inclus un grup de 30 de tineri obezi sau supraponderali cu varste cuprinse intre 12 si 25 care au baut in fiecare dimineata o lingura de otet de mere diluat in apa. „Doza” de otet a variat: unii au consumat o lingurita (15 ml), o lingura pentru desert (10 ml) sau o lingura (15 ml). Alti participanti, un grup de control, au consumat o bautura placebo, care arata ca otetul de mere.

Dupa trei luni, cei care au baut cea mai mare doza, de 15 ml, au slabit in medie opt kilograme, si-au redus indexul de masa corporala cu trei puncte si au avut o scadere semnificativa a circumferintei taliei, potrivit Daily Mail.

De asemenea, participantii care au consumat otet de mereu au avut o scadere a nivelului de glucoza din sange, a grasimilor din sange (trigliceride) si colesterol, care sunt toate elemente cheie ale sanatatii metabolice. Toate aceste modificari au aparut fara ca subiectii sa faca alte schimbari in dieta sau nivelul de activitate fizica.

Te trezesti obosita dimineata? Aceste greseli pe care le faci la cina ar putea fi de vina, spun medicii

Rony Abou-Khalil, specialist in biochimie si coordonator al studiului, a declarat pentru Daily Mail ca a inceput la randul sau sa consume o doza zilnica de otet de mere dupa ce „a observat beneficiile remarcabile” ale acestuia.

Insa unii specialisti avertizeaza ca studiul recent asupra otetului de mere ar trebui tratat cu precautie.

„Exista unele masuratori repetate de-a lungul timpului, dar nu folosesc metodologia statistica adecvata pentru masuratori repetate. […] De asemenea, nu descriu dieta totala a participantilor si cum s-a schimbat aportul lor caloric, consumul de fructe, legume, alimente ultraprocesate si tot asa. Pe scurt, trebuie tratat cu precautie, multa precautie”, declara pentru Science Media Centre medicul Miguel Ángel Martínez González, profesor de medicina preventiva si sanatate publica in cadrul Universitatii din Navarra, Spania.

Otetul de mere este obtinut prin combinarea sucului de mere cu drojdie si bacterii care duc la fermentarea si transformarea sa in acid acetic.

5 moduri prin care lipsa somnului iti afecteaza sanatatea metabolica

Studii pe animale au aratat ca acidul acetic ajuta la eliminarea kilogramelor in plus pe doua cai: prin scaderea senzatiei de foame si prin urmare reducerea consumului de alimente si, separat, prin cresterea consumului de energie care duce la arderea grasimilor, in locul carbohidratilor.

Jessie Inchauspe, biochimista cunoscuta drept The Glucose Goddess (Zeita Glucozei) are peste 3,6 milioane de urmaritori pe Instagram si este o promotoare a consumului zilnic de otet.

Ea sustine ca acidul acetic din otet functioneaza prin dezactivarea temporara a alfa-amilazei, o enzima digestiva din saliva care descompune orice tip de zahar si amidon in molecule de glucoza. Acest mecanism permite eliberarea glucozei in sange mult mai lent, prevenind cresterea brusca a zaharului din sange, care este nociva pentru sanatate si duce la cresterea in greutate.

Foto: freepik.com