Prof. Dr. Alexandru Rafila: „Care este cea mai importanta masura pentru a preveni infectarea cu coronavirus”

1
De Cristina Tudor
8 mart. 2020

In Romania sunt in carantina 35 de persoane, pentru care se fac verificari pentru a depista daca au contractat coronavirusul.

Alte peste 10.700 sunt izolate la domiciliu si se afla sub monitorizare medicala, potrivit ultimelor informatii transmise de autoritati.

Pana la acest moment, in Romania au fost diagnosticate cu coronavirus sase persoane, ultimele doua cazuri fiind confirmate ieri. Toti cei sase pacienti s-au intors din Italia sau au intrat in contact cu persoane care s-au aflat in aceasta tara.

Cele mai importante masuri de prevenire sunt: spalarea mainilor des, cu apa si sapun, evitarea aglomeratiei, evitarea atingerii zonelor nas, gura, ochi cu mainile nedezinfectate in paralel, folosirea gelurilor antibacteriene si stergerea suprafetelor pe care le atingeti frecvent: clanta usii, manerele geamurilor, ale autoturismelor, volanul etc.

Protejati-va semenii si nu mergeti in locuri publice daca sunteti bolnav. Daca aveti simptome de coronavirus, anuntati 112, nu mergeti direct la spital, pentru a evita contaminarea celorlalti. Luati-va informatiile din surse credibile, cele oficiale sau sunati la telefonul verde unde se pot solicita informatii despre prevenirea si combaterea virusului, la linia special dedicata: 0800 800 358.

Cetatenii romani din strainatate au acest telefon unde pot solicita informatii despre coronavirus: +4021.320.20.20.

Un pacient, primul depistat la noi ca fiind pozitiv, este considerat vindecat dupa ce doua teste au iesit negative la un interval de 24 de ore. Barbatul a fost externat marti. Autoritatile actioneaza in continuare pentru reducerea la minimum a posibilitatii de transmitere a virusului in comunitati, a declarat la „Apelul matinal”, de la Radio Romania Actualitati, Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.