Studiu Harvard – Ce influenteaza rata deceselor provocate de Coronavirus?

1
De Cristina Tudor
10 apr. 2020

Un studiu Harvard arata ca rata polurarii din marile orase este un factor care influenteaza mortalitatea provocata de coronavirus.

Bolnavii de Covid-19 din zone unde a fost inregistrat un nivel crescut al poluarii aerului inainte de izbucnirea pandemiei prezinta un risc mai mare de deces din cauza infectiei decat cei care traiesc in zone cu aer mai curat, potrivit unui studiu realizat la nivelul Statelor Unite care face legatura clara intre expunerea prelungita la poluare si rata deceselor provocate de coronavirus.

Potrivit The New York Times, intr-o analiza facuta la nivelul a 3.080 de comitate americane, cercetatorii de la Universitatea Harvard au descoperit ca nivelurile ridicate de particule minuscule periculoase din aer, cunoscute ca PM 2.5, sunt asociate cu rata crescuta de decese provocate de boala.

Studiu Harvard – Cercetatorii spun ca rata deceselor provocate de coronavirus este influentata de poluarea aerului

Autoritatile sanitare au presupus, mai multe saptamani, ca exista o legatura intre aerul poluat si decesele sau cazurile grave de Covid-19, boala cauzata de coronavirus.

Analiza Harvard este prima la nivel national care arata legatura statistica, dezvaluind „o mare suprapunere” a deceselor provocate de Covid-19 si alte boli asociate cu expunerea pe termen lung la pulberi in suspensie.

„Rezultatul studiului sugereaza ca expunerea pe termen lung la poluarea aerului creste vulnerabilitatea de a experimenta cele mai severe urmari ale Covid-19”, au scris autorii.

Daca in Manhattan, in ultimii 20 de ani, ar fi fost un nivel mediu de particule in suspensie cu doar o unitate mai scazut, 1 microgram pe metru cub, cartierul ar fi inregistrat cel mai probabil cu 248 de decese provocate de Covid-19 mai putin pana la acest moment.

Citeste continuarea pe wowbiz.ro

Foto: Unsplash.com