Ce inseamna „rizz”, cuvantul pe care Tom Holland l-a consacrat in 2023

1
De Maria Constantin
20 dec. 2023

Editorii dictionarului englez Oxford au desemnat „rizz” drept cuvantul anului 2023. Iar actorul britanic a avut o contributie importanta la acest rezultat.

Termenul „rizz” este o prescurtare in argou a cuvantului „carisma”. „2023 a marcat o era a PR-ului personal si profesonal. Si cum poti sa atragi atentia? Cu multa charisma sau, pe scurt, ‘rizz’. Referitor la capacitatea cuiva de a atrage o alta persoana prin stil, farmec sau seductie, acest termen provine din partea de mijloc a cuvantului ‘carisma'”, au aratat lingvistii.

Tom Holland, un ilustru reprezentant al generatiei Z, nu a avut nevoie de aceasta definitie cand a facut ca termenul „rizz” sa ajunga pe buzele si in postarile a milioane de tineri. Totul a inceput cand BuzzFeed l-a intrebat anul acesta daca el crede ca are charisma, scrie Marie Claire.

„N-am nici un fel de rizz. Am un rizz limitat. Fratele meu Paddy are un rizz suprem”, a spus actorul in varsta de 27 de ani.

Din acel moment, site-uri si aplicatii de intalniri online au preluat acest termen pentru a atrage un numar cat mai mare de utilizatori din „Generatia Z” (persoane nascute in perioada 1997 – 2010), a transmis Oxford University Press intr-un comunicat.

Cuvantul facut celebru de Tom Holland a fost ales „ca un exemplu interesant al felului in care limba este creata, formata si impartasita in randul unor comunitati, inainte de a fi difuzata intr-un cadru mai larg”, au explicat ligvistii britanici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tom Holland (@tomholland2013)

Tom Holland a vorbit despre cum a reusit sa scape de dependenta de alcool: „Sincer, cred ca e cel mai bun lucru pe care l-am facut pentru mine”

In 2022 Oxford University Press a luat in calcul doar votul publicului, iar cuvantul ales a fost „goblin mode”, un termen dificil de tradus, care descrie o atitudine sau un comportament de respingere a asteptarilor sociale.

In 2021, cel mai reprezentativ cuvant a fost desemnat „vax” (de la „vaccinare”), dupa ce in 2020, un an marcat de pandemia de COVID-19, s-a optat pentru mai multe cuvinte, inclusiv „coronavirus”, „lockdown” si „black lives matter”.

Foto: depositphotos.com