Orlando Bloom, vizita-fulger in Republica Moldova: starul s-a intalnit cu familii de refugiati din Ucraina

1
De Maria Constantin
29 mart. 2022

Actorul britanic a vorbit cu familiile care au fugit din calea razboiului.

Actorul in varsta de 45 de ani este ambasador UNICEF si se implica in sprijinirea refugiatilor din Ucraina. El a vizitat comuna Palanca, din judetul Bacau, unde si-au gasit refugiul copiii si femeile care au fugit din calea razboiului.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Orlando Bloom (@orlandobloom)

Ajuns la frontiera Romaniei cu Republica Moldova, Bloom a stat de vorba cu mai multi refugiati care i-au povestit prin ce au trecut dupa ce Rusia a invadat Ucraina in februarie. „Am intalnit o mama care a trecut granita cu trei copii mici. Mi-a spus ca au fost nevoiti sa plece din Ucraina noaptea trecuta, dupa ce casa vecinilor lor a fost bombardata si erau prea speriati ca sa mai ramana”, a povestit el.

„A fost emotionant sa vad aceasta familie si multe altele navalind spre frontiera dupa drumuri lungi, cu doar cateva lucruri, fara sa stie cand se va termina calatoria lor”, a marturisit actorul.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Orlando Bloom (@orlandobloom)

Orlando Bloom, la Chisinau

Bloom a mers si la Chisinau, unde a vizitat Moldexpo, unul din cele 100 de centre din Republica Moldova unde sunt gazduiti refugiatii ucraineni. E un loc sigur in care acestia pot dormi, primesc asistenta medicala si ajutor juridic intrucat multi refugiati sosesc in tara vecina doar cu hainele pe care le poarta, scrie Marie Claire.

Starul din „Troia”, care are doi copii, un baiat, Flynn, cu fosta partenera, Miranda Kerr, si o fiica, Daisy, cu Katy Perry, a fost impresionat de ceea ce a vazut. „Multe familii si copii cu care am vorbit nu si-au parasit doar casele, ci si scoala, prietenii, membrii de familie si aproape tot ce aveau. Ca tata, nu-mi pot imagina frustrarea si confuzia pe care ei le simt”, a marturisit Orlando Bloom.

Cum le explica Printul William copiilor sai razboiul din Ucraina: „Trebuie sa ne alegem cu grija cuvintele“

„Punctele Blue Dots pe care UNICEF le-a amplasat la frontiere sunt o prima oprire vitala pentru mamele care cauta cu disperare un pic de ragaz si un loc sigur unde copiii sa se joace”, a mai spus el.

UNICEF si Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) au incheiat parteneriate cu autoritarile si organizatiile societatii civile pentru a realiza trei centre Blue Dots in Republica Moldova pe rutele urmate de refugiati in care acestia sa primeasca ajutor esential si adapost.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Orlando Bloom (@orlandobloom)

Milioane de copii au plecat din Ucraina

Reprezentanta UNICEF in Moldova, Maha Damaj, a dezvaluit cat de importante sunt serviciile de protectie acum, cand copiii si familiile care fug de razboi sunt expusi la pericolele traficului de persoane si exploatarii. „Amenintarea urgenta si foarte reala la adresa copiilor refugiatilor creste in fiecare zi. Copiii care calatoresc singuri sunt vulnerabili la traficare si exploatare fiindca fac calatorii lungi si obositoare”, a explicat ea.

„UNICEF lucreaza neincetat in Moldova pentru a le oferi copiilor si familiilor ingrijire psihosociala si servicii de protectie cand ei trec granita pentru a gasi siguranta”, a adaugat Maha Damaj.

Peste doua milioane de copii au parasit Ucraina si au ajuns in Republica Moldova dupa ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

Foto: Instagram/@orlandobloom