Protestul lui Tom Cruise: Starul a inapoiat Globurile de Aur pe care le-a castigat

1
De Maria Constantin
14 mai 2021

Actorul a returnat trofeele Globul de Aur pe care le-a primit de-a lungul carierei, in semn de protest fata de lipsa de diversitate din cadrul Asociatiei Presei Straine de la Hollywood.

Controversa starnita de Asociatia Presei Straine de la Hollywood (HFPA) continua sa provoace reactii. Tom Cruise este cel mai recent star din lumea filmului care ia atitudine in acest caz. El a inapoiat cele trei trofee Globul de Aur pe care le-a castigat dupa ce NBC a anuntat ca nu va mai transmite gala HFPA din 2022, relateaza People.

Actorul in varsta de 58 de ani a primit Globul de Aur pentru cel mai bun actor in filmele „Born on the Fourth of July” (1990) si „Jerry Maguire” (1997), precum si pentru cel mai bun actor in rol secundar in „Magnolia” (2000).

Criticile la adresa HFPA, alcatuita dintr-un grup restrans de jurnalisti din toata lumea care decide nominalizarile si castigatorii premiilor Globul de Aur, au izbucnit in luna februarie, dupa ce cotidianul Los Angeles Times a dezvaluit ca in randul organizatiei nu exista niciun membru de culoare.

Tom Cruise o urmeaza pe Scarlett Johansson

Cruise a avut cea mai puternica reactie la adresa HFPA, dupa ce mai multi actori au cerut industriei filmului sa se delimiteze de asociatia care acorda Globurile de Aur pana cand vor fi aplicate reforme eficiente in cadrul organizatiei.

Tom Cruise, furios pe echipa de la „Mission: Impossible 7“ care a incalcat protocolul COVID-19: „Daca mai vad asa ceva, ati plecat!“

Scarlett Johansson, nominalizata de-a lungul carierei la patru premii Globul de Aur, a luat pozitie impotriva HFPA, indemnandu-i si pe alti membri ai industriei filmului sa ia atitudine impotriva acestei situatii.

Actrita in varsta de 36 de ani a scris intr-o declaratie publicata de Deadline si Variety ca unele experiente pe care le-a avut cu aceasta asociatie au determinat-o sa nu mai participe la evenimentele acesteia: „Ca actrita care promoveaza un film, e de asteptat sa particip in perioada premiilor la conferinte de presa si la galele premiilor. In trecut, am fost nevoita sa infrunt intrebari si remarci sexiste din partea unor membri HFPA care au atins limita hartuirii sexuale. Din exact acest motiv, pentru multi ani, am refuzat sa mai particip la conferintele lor”, a spus ea.

„Pana cand nu se va face o reforma fundamentala in interiorul acestei organizatii, cred ca e timpul sa facem un pas in spate fata de HFPA si sa ne concentram pe importanta si pe forta unitatii in afara asociatiilor si industriei ca intreg”.

NBC si Netflix asteapta reforme

NBC a luat, de asemenea, atitudine, anuntand luni ca nu va transmite ceremonia din 2022, pentru prima oara in ultimii ani. Reteaua de televiziune a lasat, insa, usa deschisa colaborarii in urmatorii ani, noteaza People.

„Continuam sa credem ca HFPA este dedicata unei reforme semnificative. Totusi, o schimbare de aceasta magnitudine cere timp si munca si noi credem cu tarie ca HFPA are nevoie timp pentru a o face corect. Prin urmare, NBC nu va transmite Globurile de Aur 2022. Presupunand ca organizatia isi va pune in aplicare planurile, speram ca vom putea transmite gala in ianuarie 2023”, se arata intr-un comunicat emis de NBC si citat de The Hollywood Reporter.

Marti, Ted Sarandos, CEO al Netflix, a trimis o scrisoare conducerii HFPA dupa ce aceasta a supus spre aprobare reforma din cadrul asociatiei. Sarandos a scris ca votul reprezinta „un prim pas important”, dar compania pe care o reprezinta nu crede ca aceste noi reguli propuse, in special cele despre cresterea numarului de membri, vor aborda temele diversitatii si incluziunii sau lipsa unor standarde clare despre modul in care membrii trebuie sa actioneze.

Globurile de Aur 2021: Lista completa a castigatorilor

Presedintele HFPA, Ali Sar, i-a raspuns lui Sarandos intr-o scrisoare ca HFPA a pretuit intotdeauna relatia cu Netflix „pentru ca ne dorim sa oferim stiri despre filme si televiziune”, scrie Deadline.

„Am vorbit despre schimbarile pe care asociatia noastra trebuie sa le faca si vrem sa ne asiguram ca lucram cu sarguinta asupra lor”, a scris Sar. „Va asiguram ca planul dumneavoastra reflecta contributia sustinatorilor si criticilor nostri, iar noi credem cu adevarat ca planul nostru va conduce la reforme semnificative si includere in asociatie, intr-un mod de care intreaga industrie poate fi mandra”, a adaugat acesta.

La o zi dupa comunicatul Netflix, Amazon Studios a confirmat, de asemenea, ca se distanteaza de Asociatia Presei Straine de la Hollywood. Totodata, organizatia GLAAD a criticat HFPA pentru lipsa de incluziune a comunitatii LGBTQ.

Foto: PR.