Regina a permis schimbarea numelui oficial al Printului Louis. De ce nu a facut-o si pentru copiii lui Harry si Meghan

1
De Maria Constantin
19 feb. 2022

Elisabeta a II-a a facut acelasi demers si pentru alti nepoti. Insa nu pentru toti.

Fiind cel mai mic membru al familiei ducilor de Cambridge, Printul Louis se afla tot timpul in centrul atentiei, multi fiind de parere ca el seamana leit cu bunicul sau din partea mamei. Iar altii sunt amuzati ca micutul obisnuieste sa intrerupa apelurile video pe Zoom ale parintilor sai.

Kate si William si-au numit fiul nascut in aprilie 2018 Louis Arthur Charles. Louis este un nume popular in familia regala britanica, Printul William si Printul George avandu-l ca nume mijlociu in onoarea Lordului Louis Mountbatten, ucis intr-un atentat cu bomba al IRA, in 1979.

Cum s-ar fi numit Louis daca nu era print

Numele formal al micutului este Alteta Sa Regala Printul Louis de Cambridge. Insa daca nu ar fi intervenit strabunica sa, Regina Elisabeta a II-a, numele lui nu ar fi sunat astfel – din cauza unei reguli stabilite de Regele George al V-lea, Printul Louis nu ar fi avut dreptul sa poarte acest titlu, noteaza Marie Claire.

In 1979, Regele George al V-lea a impus ca doar membrii familiei regale aflati cel mai aproape de succesiunea la tron sa primeasca titluri nobiliare. Astfel, doar copiii suveranilor ar fi primit automat titlurile de Print si Printesa, precum si nepotii nascuti pe linie masculina.

In acest caz, stranepotii reginei, precum George, Charlotte si Louis, nu ar fi fost inclusi. Regina a anulat regula pentru Printul Louis, la fel cum a facut si pentru George si Charlotte.

Daca regina nu ar fi actionat, Louis nu ar purtat titlul de print, ci s-ar fi numit Master (Maestrul) Louis Cambridge sau Master Louis Windsor.

O masura controversata

In schimb, Elisabeta a II-a nu a aplicat aceeasi exceptie si pentru copiii ducilor de Sussex, Harry si Meghan, o decizie socotita controversata de cativa experti ai monarhiei britanice.

Kate tocmai a preluat patronajul regal al Printului Harry, la un an dupa ce regina i l-a retras

Parerile sunt impartite: unii specialisti sustin ca regina nu a incalcat protocolul, altii considera ca ar fi trebuit sa actioneze unitar si sa adopte aceeasi masura si pentru copiii ducilor de Sussex.

Meghan Markle vrea protectie pentru copiii ei

In interviul cu Oprah Winfrey, din 2021, Meghan Markle a explicat ce impact are asupra sigurantei copiilor sai faptul ca ei nu poarta titluri oficiale.

„Au spus ca nu vor ca el (Archie, n.r.) sa fie Print sau Printesa, ceea ce ar fi diferit din punct de vedere al protocolului, si ca nu va beneficia de securitate. Asta s-a intamplat in ultimele luni de sarcina, cand mai aveam putin si nasteam. Au zis ca nu va primi securitate fiindca nu va fi Print”, a spus Ducesa de Sussex.

„OK, bine, el are nevoie sa se simta in siguranta, asa ca nu spunem sa-l faca Print sau Printesa, dar daca spuneti ca titlul ii va afecta protectia, nu noi am creat aceasta masinarie monstruoasa de clickbait si furaje pentru tabloide din jurul nostru pe care ati permis-o, ceea ce inseamna ca fiul nostru trebuie sa fie in siguranta”, a continuat ea.

Foto: Instagram/@theroyalfamily