Romania, prima zi in stare de urgenta. Multi oameni nu sunt constienti de pericol

1
De Teodora Tirca
16 mart. 2020

Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care Romania a intrat in starea de urgenta. Acest act creeaza cadrul legal pentru masurile viitoare.

Dupa nebunia din weekend cand mii de oameni au luat cu asalt farmaciile si supermarketurile, luni, traficul din oras scazuse simtitor, iar marfa a reaparut pe rafturi. Farmaciile, in continuare, nu au masti de protectie, alcool sanitar si dezinfectant pentru maini.

La putin timp dupa publicarea decretului care reglementeaza starea de urgenta, presidency.ro, site-ul institutiei prezidentiale, s-a blocat pentru o perioada de timp din cauza valului mare de accesari.

Cifre coronavirus, Romania

“Dragi romani, ne aflam intr-o situatie cu care omenirea nu s-a mai confruntat in istoria recenta. Vom trece cu bine prin aceasta grea incercare daca luam imediat cele mai drastice masuri si intelegem cu totii ca severitatea lor este pe masura gravitatii perioadei pe care o traversam.

Incepand de astazi se instituie starea de urgenta pe intreg teritoriul Romaniei, pe o durata de 30 de zile.

Pandemia cauzata de raspandirea infectiilor cu noul coronavirus nu poate fi stopata decat prin masuri exceptionale, care au dovedit ca au efecte pozitive in tarile grav afectate de evolutia virusului. Aceste masuri vizeaza sanatatea publica, domenii sociale si economice, dar vizeaza, deopotriva, si ingradirea exercitarii unor drepturi si libertati fundamentale”, a spus Klaus Iohannis in declaratia sa oficiala.

Prea putine teste, prea putine testari

Conform comunicatului oficial dat publicitatii, luni, 16 martie, ora 10.00, in Romania erau 168 de persoane infectate cu noul coronavirus, 3078 in carantina institutionalizata (spitale sau centre de carantina) si 14.845 aflate in carantina la domiciliu.

Primii testati sunt cei aflati in carantina institutionalizata, cei izolati la domiciliu pot face testul doar la cerere si in cazul in care prezinta simptome clare de infectie.

Cifra celor aflati in carantina institutionalizata e mare ceea ce inseamna ca numarul celor care vor fi depistati pozitiv va creste si in zilele urmatoare.

Din pacate, spitalele dispun de un mic numar de teste, iar acest fapt poate duce la o cifra nereala in ce priveste numarul de bolnavi cu implicatii grave in viitorul apropiat. Limitarea testarii nu are niciun efect asupra raspandirii bolii, mai mult o accelereaza.

Citeste continuarea pe Politiknews.ro.

Foto: Getty Images.