cum alegi mingea de fitness potrivita

Desfasurarea in mod eficient a exercitiilor cu mingea de fitness necesita o selectie atenta a acestei. Deoarece nu prea exista consultari personalizate in magazinele care le comercializeaza te invitam sa citesti cateva sfaturi oferite pentru spine-health.com de terapeuti sportivi care au experienta in acest domeniu.

Cand esti asezata in poziție verticala pe o minge de fitness:

Picioarele ar trebui sa fie pe podea – cu greutatea distribuita in mod uniform.

Genunchii ar trebui sa fie la nivelul pelvisului sau putin mai jos – sa creeze un unghi de 90 de grade sau ușor mai mare cu soldurile (coapsele paralele cu solul sau cu varful in jos usor).

Pelvisul, umerii si urechile ar trebui sa fie pe o linie verticala – corpul nu ar trebui sa fie inclinat intr-o directie pentru a contrabalansa ci sa stea perfect drept.

Mingea de fitness e disponibila de obicei in cinci dimensiuni diferite. Fiecare dintre aceste dimensiuni este utilizata pentru persoanele cu diferite conformatii.

Este important sa retineti că inaltimea nu este singurul factor de care trebuie sa tii cont in determinarea dimensiunii mingii. Deoarece mingile de fitness sunt flexibile si greutatea ta este, de asemenea, un factor important.

Tine cont si de greutatea ta cand iti alegi mingea de fitness

Un ghid general de alegere al mingii de fitness in functie de inaltimea ta suna cam asa. Aceste date sunt valabile pornind de la presupunerea ca greutatea corporala medie este proportionala cu inaltimea:

Diametrul mingii de fitness      Inaltimea persoanei
45 cm                                               sub 1,52 m
55 cm                                               intre 1,53 si 1,72 m
65 cm                                               intre 1,73 si 1,87 m
75 cm                                               intre 1,88 si 2 m
85 cm                                               peste 2 m

Daca greutatea ta corporala este mai mare decat cea medie corespunzatoare inaltimii tale, atunci mingea de fitness se va comprima mai mult cand stai pe ea, deci ar trebui sa alegi modelul cu diametrul imediat urmator pentru a sta corect. Un alt factor de care trebuie sa tii cont este ca marimea mingilo de fitness este usor ajustabila. Daca unghiul dintre solduri si genunchi este mai mare de 90 de grade atunci poti scoate putin aer din ea pentru a compensa si vice versa.

Tine cont de faptul ca daca scoti putin aer mingea se va desumfla putin si va deveni mai stabila pentru ca va avea o suprafata de contact cu solul mai mare. Astfel iti va fi si mai usor sa faci anumite exercitii.

Citeste si: “Mituri demontate despre tratarea unei dureri de spate”!

Foto: iStockphoto