Filmele despre depresie care m-au impresionat

filme despre depresie
1
De Andreea Raicu
1 ian. 2019

In momentele cand faceam terapie pentru a-mi rezolva problemele emotionale, am invatat puterea unui film bun cand vine vorba de ilustrarea dificultatilor cu care aproape toti oamenii se confrunta.

Mai bine de 300 de milioane de oameni sufera de depresie si fiecare persoana are propria poveste unica. Depresia te face sa te simti singur, detasat si demotivat, de parca nimic nu mai conteaza. Te poate face si sa te comporti irational sau distructiv.

Filmele iti arata cat de raspandite sunt problemele de sanatate mentala, dar si cum alegem noi, ca societate, sa le procesam. Desigur ca sunt foarte multe filme care portretizeaza depresia in mod superficial, dar sunt si unele care o fac atat de real si atat de dureros ca nu poti sa nu te regasesti.

Iata care sunt filmele pe care le-am vazut de-a lungul timpului si care m-au emotionat si impresionat pana la lacrimi. Unele dintre ele sunt foarte triste, te avertizez de pe acum, dar merita sa le vezi pentru ca vei intelege mai bine prin ce treci (sau prin ce trece un prieten sau membru al familiei care sufera de depresie).

Anomalisa

Uneori oamenii de la care te-ai astepta sa fie fericiti sunt teribil de deprimati. Anomalisa spune povestea lui Michael Stone, autor de carti motivationale despre eficienta in domeniul corporate. Desi e un expert in a-i ajuta pe cei din jur sa traiasca mai bine si mai fericiti, Stone este clinic deprimat. Se detesta si se simte alienat de lume. Filmul demonstreaza dureros de bine dificultatile existentiale ale celui care traieste zi de zi cu aceasta teribila boala mentala.

Cake

Oamenii care sufera de dureri cronice, dizabilitati sau boli adesea dezvolta depresii severe. In Cake, personajul principal, Claire (interpretata de Jennifer Aniston), se lupta cu depresia dupa pierderea fiului intr-un accident de masina care i-a cauzat si durere cronica. Durerea si deznadejdea o face sa nu creada deloc in posibilitatea unei recuperari.

The Skeleton Twins

Filmul spune povestea unor frati instrainati care reiau legatura dupa ce el incearca sa se sinucida iar sora sa se gandeste si ea serios la asta. Pe masura ce actiunea avanseaza, scenele iti vor dezvalui cauza depresiei lor si modul cum aceasta le afecteaza viata. Amandoi se chinuie sa gaseasca placere si sens in tot ceea ce fac, dar adesea iau decizii irationale si distructive.

Interiors

Depresia nu e o sursa de durere doar pentru cel care o resimte. Poate fi o povara si pentru cei din jur. In Interiors, o familie este dezbinata atunci cand tatal o paraseste pe mama pentru ca a obosit sa aiba grija de ea – femeia sufera de dementa si depresie cronica. Aceasta raspunde printr-o tentativa de suicide care o trimite la un sanatoriu, unde trebuie sa primeasca tratament periodic. Una dintre fiice, Joey, este cea care trebuie sa aiba grija de ea. Fiind stresata si furioasa din cauza acestei situatii, Joey isi varsa toate resentimentele asupra mamei sale, demonstrand cum depresia creeaza un cerc vicios in sanul familiilor.

Little Miss Sunshine

Filmul e o comedie neagra care demonstreaza ca depresia e o afacere de familie. Cu exceptia lui Olive, personajul principal si fiica cea mai mica, toti membrii familiei Faris se lupta cu o forma de depresie sau alta. Problemele mentale ii fac sa intre constant in conflicte unul cu altul, lucru care nu face decat sa le exacerbeze depresia.

The Hours

Filmul portretizeaza vietile a trei femei care citesc Mrs Dalloway, romanul Virginiei Woolf despre o femeie bogata din Anglia de dupa primul razboi mondial, care sufera de depresie. Fiecare dintre cele trei femei are propria lupta cu depresia si se identifica cu anumite elemente din romanul lui Woolf.

Melancholia

In Melancholia, Justine portretizeaza excellent angoasa acuta si vidul paralizant al depresiei. Planeta care trebuie sa intre in coliziune cu pamantul si sa distruga pe toata lumea este o metafora pentru cat de distructiva este depresia. In parte pentru ca depresia o face sa creada ca totul e inutil, Justine e impulsiva si egoista, refuzand sa se gandeasca la consecinte.

It’s kind of a funny story

Depresia nu trebuie sa fie provocata de traume, abuz, tristete, un mediu toxic sau o familie disfunctionala. E atat o boala, cat si un mod de a percepe lumea. Chiar si cei care au vieti relativ simple pot construi o serie de ganduri negative irationale care-i poate adanci in depresie. Acest lucru i se intampla lui Craig, un baiat de 16 ani care are note bune la scoala si o viata buna in general. E deprimat pentru ca e convins ca e un ratat care nu va avea o viata buna. Simte ca nu e suficient. Dupa ce isi da seama ca sufera de depresie, se interneaza singur intr-un spital de boli nervoase.

Foto: PR