Ceea ce simti este intuitie sau anxietate? Iata cum sa faci diferenta

1
De Alice Papuc
15 mai 2023

Cei mai multi oameni tind sa fie fascinati de intuitie. O vad ca pe o enigma, ca pe un concept pe care trebuie sa il descifreze. Spre deosebire de anxietate, care a fost experimentata de cei mai multi dintre noi.

Intuitie sau anxietate: cum poti sa stii sigur care dintre ele iti vorbeste? Pe scurt: nu stii niciodata 100%. Nu exista niciun fel de anunt concret “iata, eu sunt intuitia ta!”. Dar exista cateva indicii subtile care te pot ajuta sa intelegi mai bine ce se intampla si cum ar trebui sa actionezi.

8 momente in care te minti singura. Cum te autosabotezi si pierzi sansa la fericire

Cunoasterea de sine

Cel mai important este sa te cunosti pe tine. Cu cat stii mai multe lucruri despre propria persoana (ce factori iti declanseaza anumite reactii, care sunt valorile tale, cum tinzi sa iei o decizie, cum treci peste o anumita problema), cu atat mai mult vei avea incredere in tine si in fortele tale.

Uneori, cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a-ti asculta intuitia este sa incerci. Mergi inainte si actioneaza asa cum crezi ca este bine. Observa cum decurg lucrurile si accepta lectiile care urmeaza. Bineinteles, acest proces poate fi usor anevoios. Exista o “curba de invatare” absolut fireasca. Este normal sa gresesti uneori. Cu toate acestea, cu cat te vei implica mai mult, cu atat vei deveni mai buna. Vei avea mai multa incredere in tine si vei actiona din ce in ce mai bine. Acest lucru este subliniat de Daniel Kahneman, autorul cartii “Thinking Fast and Slow”. Mai exact, autorul este de parere ca intuitia vine dintr-un proces de invatare: atat atunci cand ai succes, cat si atunci cand esuezi.

Femei care s-au format in absenta unui tata. Ce reprezinta conceptul de „daddy issues” si cum iti afecteaza relatiile

Intuitia reprezinta o voce blanda

Potrivit lui Malcolm Gladwell, autorul cartii “Blink”, intuitia nu reprezinta o voce zgomotoasa, agitata. Intuitia este o voce blanda, “o banuiala, un raspuns trecator care se intampla intr-o clipa”. Aceasta are un caracter linistit, calm si subtil. Cei mai multi oameni ajung sa o ignore tocmai pentru ca nu sunt cu adevarat constienti de ea.

Pe de alta parte, anxietate este puternica. Este o reactie dura, o neliniste care se resimte in tot corpul tau. Aceasta iti dicteaza o reactie care te face sa te simti usurata. De ce? Pentru ca ai supravietuit, pentru ca ai scapat de o amenintare. Cu toate acestea, anxietatea devine din ce in ce mai zgomotoasa si limiteaza modul in care te raportezi la viata. Te ajuta sa te simti usurata pentru ca “ai scapat”, nu pentru ca ai reusit.

Intuitia nu se intreaba “ce ar fi daca”

Conform celor spuse de Dr. Saliha Afridi, intuitia se resimte asemenea unei maini pe umar sau a unei vorbe soptite la ureche. Poti sa simti cum intuitia ta vine chiar din inima si apare inainte sa incepi sa te intrebi “ce ar fi daca”. Aceasta iti poate spune vorbe precum “da” sau “fa-o”.

“Ce ar fi daca”; “ce se va intampla atunci cand”; “ce va spune lumea” reprezinta principalele instrumente ale anxietatii. Atunci cand esti anxioasa ajungi sa te protejezi atat de mult incat te auto-sabotezi.

Opinia psihologului despre Sex/Life, unul dintre cele mai urmarite seriale de pe Netflix. De ce e atat de greu sa ai o relatie sanatoasa?

Intuitie sau anxietate: care castiga?

Intuitia este un spirit care te calauzeste atunci cand esti pe calea cea buna. Aceasta tinde sa se retraga atunci cand te abati de la drumul tau. Anxietatea, depresia si frica sunt din ce in ce mai prezente atunci cand nu faci lucruri bune pentru tine si pentru parcursul tau. Sinele tau iti comunica prin aceste instrumente tocmai pentru ca tu sa ajungi pe calea cea buna pentru tine.

In continuare, Dr. Saliha Afridi te indeamna sa iei o pauza si sa iti asculti corpul. Inspira adanc, deconecteaza-te de la lucrurile din jur si concentreaza-te pe tine. Ignora zgomotul de fundal si gandeste-te la ceea ce ai de facut. Cu timpul, te vei imprieteni cu intuitia ta din ce in ce mai mult.

Foto: freepik.com