7 carti pe care sa le citesti daca esti fan Downton Abbey

1
De Roxana Dobrita
21 sept. 2019

Pentru ca trebuie sa umpli cu ceva imensul gol pe care-l va lasa in viata ta sfarsitul filmului.

Downton Abbey si-a facut intrarea grandioasa si pe marile ecrane luna asta si ne-am bucurat sa vedem ca, la fel ca in cazul mini-seriei, nu au lipsit costumele istorice opulente, intrigile si comentariul social. Din pacate, continuarea cinematografica a faimoasei saga a familiei Crawley dureaza doar doua ore. Ce facem dupa cu apetitul nostru pentru drame istorice?

Raspunsul: deschide o carte care jongleaza cu aceleasi teme esentiale ale genului literar aristogratic – romantele, judecatile si ipocrizia. Uita-te pe lista noastra de propuneri si vei gasi o selectie de romane ce te vor transporta instantaneu in vremuri de mult apuse.

De la romane clasice de Jane Austeen si Charlotte Bronte, la un roman epic, castigator al premiului Pulitzer, avem tot ce-ti trebuie pentru a tine in viata spiritul Dowton.

Belgravia, de Julian Fellowes

Ed. Nemira, 44,99 lei, carturesti.ro

 

Autorul serialului de succes Downtown Abbey, care a adus epoca victoriana din nou la moda, revine cu o poveste despre societatea britanica de secol XIX, plina de eleganta si pasiuni nebanuite.
Pe 15 iunie 1815, inalta societate britanica participa la balul ducesei de Richmond – care va ramane cunoscuta drept una dintre cele mai tragice petreceri din istorie. Pentru ca are loc in seara de dinaintea asediului de la Waterloo, iar multi dintre tinerii domni de la bal vor ajunge a doua zi direct pe campul de lupta.
Pentru frumoasa Sophia Trenchard, atunci se schimba totul, dar povestea continua peste 25 de ani, odata cu mutarea familiei Trenchard in noua zona rezidentiala Belgravia.

Logodnica ducelui, de Julia Quinn

Ed. Miron, 22,32 lei, elefant.ro

Amelia Willoughby era logodita dintotdeauna cu ducele de Wyndham. Avea doar sase luni cind a fost semnat contractul de logodna si de atunci a tot asteptat. Si a asteptat… ca Thomas Cavendish, maretul duce, sa se hotarasca odata sa o ia de sotie. Numai ca Amalia si-a dat seama ca ducele nu se gindea niciodata la ea.
Era foarte adevarat. Thomas prefera sa aiba o logodnica doar ca sa se puna la adapost de petitoare. Avea sa se casatoreasca peste un timp cu Amelia, atunci cind hotara el… Lumea lui este insa data peste cap odata cu aparitia unui var demult pierdut, care ar fi putut sa fie adevaratul duce de Windham. Iar daca Thomas nu este duce, atunci nici nu mai este logodit cu Amelia.
Numai ca arogantul si semetul duce a facut intre timp greseala de a se indragosti de propria logodnica…

Jane Eyre, de Charlotte Bronte

Ed. Nemira, 19,90 lei, carturesti.ro

Cel mai probabil ai citit acest roman clasic despre o guvernanta orfana care se indragosteste de seful ei, un gentleman bogat, cand erai in scoala generala, deci nu chiar plina de entuziasm pentru genul acesta de lectura.
Dar, crede-ma, revizitarea acestei povesti despre o iubire patimasa, care infrunta adversitati nenumarate, la varsta maturitatii este pur si simplu minunata. Recomand cu caldura!

Ramasitele zilei, de Kazuo Ishiguro

Ed. Polirom, 39,01 lei, carturesti.ro

Aparut in Anglia, in 1989, romanul a primit in acelasi an prestigiosul Booker Prize si a fost transpus cinematografic, in anul 1993, de regizorul James Ivory, intr-un film de exceptie, avindu-i ca protagonisti pe Anthony Hopkins si Emma Thompson.
Top 3 carti recomandate de Elizabeth Gilbert, autoarea Mananca, Roaga-te, Iubeste

Stevens, majordom de moda veche, indragostit in tacere de frumoasa si inteligenta menajera din castelul lordului Darlington, se identifica intr-atit cu functia sa, incit trece senin pe linga dramaticele evenimente din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Nimic nu-l perturba de la indatoririle sale de „majordom absolut“ – nici chiar pierderea singurei fiinte iubite – si abia spre sfirsitul vietii intelege ca lumea s-a schimbat profund si ca el nu este decit „o ramasita a trecutului“.

Casa veseliei, de Edith Wharton

Ed. Litera, 19,90 lei, carturesti.ro

Scrisa in 1905, Casa Veseliei expune dificultatile cu care se confruntau femeile in epoca respectiva in New York. Desi a invatat sa prefere lucrurile fine in viata, protagonista Lily Bart este o femeie cu sensibilitati morale care o impiedica sa se lase incatusata de standardele pe care societatea le pretinde.

Mandrie si prejudecata, de Jane Austen

Ed. RAO, 36 lei, carturesti.ro

Daca Miss Bingley declara ca „nu exista placere mai mare precum cititul”, noi am putea completa fraza spunand caa nu exista placere mai mare precum cititul unei povesti de dragoste de Jane Austen.
Sunt sigura ca in acest moment al vietii tale sigur cunosti bine toate personajele din acest roman clasic despre Lizzie Bennet si al ei Mr. Darcy, dar nu strica niciodata sa-ti amintesti in detaliu peripetiile prin care au trecut. Un hit instantaneu inca de la publicarea sa, in 1813, Mandrie si prejudecata este o comedie a manierelor care pur si simplu e mai buna cu fiecare lectura.

Pe aripile vantului, de Margaret Mitchell

Ed. Litera, 119 lei, carturesti.ro

Si ce daca e la fel de lunga precum Razboi si pace? Sa te pierzi in melodramatica iubire dintre Scarlett O’Hara si Rhett Butler merita tot timpul petrecut pe canapea. Actiunea are loc inainte, in timpul si dupa razboiul civil, iar romanul a primit o gramada de premii, printre care si Premiul Pulitzer pentru fictiune in 1937.
Foto: PR