De ce motto-ul „Nu te plange, nu explica” al Reginei Elisabeta este secretul domniei sale de 70 de ani

1
De Denisa Toma
24 iun. 2022

De-a lungul celor 70 de ani petrecuti pe tronul Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a a calatorit in peste 100 de tari, a detinut mai mult de 30 de caini din rasa Corgi si a dat mana cu 14 presedinti ai Statelor Unite.

Dar este un singur lucru pe care Regina in varsta de 96 de ani nu l-a facut niciodata: nu s-a plans.

„Lipsa dramelor personale a fost secretul succesului Reginei Elisabeta a II-a”, este de parere Tracy Borman, autoarea cartii „Coroana & Sceptrul: O noua istorie a Monarhiei Britanice”.

„Se spune ca nimeni nu stie ce este in inima regilor. Acest lucru este cat se poate de adevarat in cazul Elisabetei a II-a, care in timpul domniei sale indelungate si-a ascuns bine cartile”, spune autoarea, citata de People.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de The Royal Family (@theroyalfamily)

Cum o rasfata Printul William pe Kate Middleton in fiecare seara

„Ironia face ca in aceasta perioada a comunicarii in masa sa cunoastem mai putine opinii personale ale Reginei decat ale predecesorilor sai. Stim ca ii plac calaria si cainii corgi, isi petrece vara la Balmoral si Craciunul la Sandringham. Dar cuvintele pe care le rosteste sunt aproape in intregime creatia altora”, aduga Borman.

Atitudinea discreta in viata publica vine de la mottoul regal neoficial „nu te plange, nu explica”

Se crede ca aceasta atitudine a fost inspirata de Benjamin Disraeli, un premier britanic din secolul 19, si a fost adoptata de mama Reginei Elisabeta, cunoscuta ca Regina Mama. In prezent a devenit o regula pe care familia regala o adopta in privinta situatiilor publice problematice.

In ultimii ani, aceasta abordare a fost pusa la incercare de decizia Printului Harry si a sotiei sale, Meghan Markle, de a renunta la atributiile regale si de a oferi detalii despre viata lor in cadrul Familiei Regale Britanice intr-un interviu pentru Oprah Winfrey.

Regina Elisabeta le-a interzis lui Harry si Meghan sa faca fotografii in timpul primei sale intalniri cu fiica lor, Lilibet

Printul William si Printul Charles au renuntat treptat la elementul „nu explica” din abdordarea lor – un episod recent fiind turul oficial controversat al lui William si Kate in Caraibe, la inceputul acestui an.

Cu toate acestea, elementul „nu te plange” a ramas puternic inradacinat si un principiu de baza in perioada de domnie a Reginei Elisabeta, indiferent de situatie.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de BBC (@bbc)

„Acest stoicism este in contrast cu atitudinea unor persoane precum Harry si Meghan”, explica Profesorul Pauline Maclaran din cadrul Universitatii Regale Holloway din Londra.

„Nu poti decat sa o admiri, fie ca esti monarhist sau nu”

„Acesta este motivul pentru care este atat de admirata. Este incredibil ca o persoana de 96 de ani inca iese in lume si participa la evenimente, chiar daca stim ca are dureri in cea mai mare parte a timpului”, a spus specialista, facand referire la problemele de mobilitate cu care Regina s-a confruntat in ultima perioada.

„Inca mai iese pentru a zambi, a purta tinutele sale reprezentative si a oferi stabilitate tuturor. Este cu adevarat extraordinar”, a adaugat Maclaran.

„Duce mottoul ‘nu te plage’ la extrema. Nu poti decat sa o admiri, fie ca esti monarhist sau nu”, spune specialista.

Insa aceasta atitudine nu inseamna ca Regina nu isi transmite punctul de vedere atunci cand doreste. In luna martie, ea si-a exprimat solidaritatea fata de poporul ucrainean prin plasarea unui aranjament floral in culorile drapelului Ucrainei, albastru si galben, la o intalnire oficiala cu premierul Canadei, Justin Trudeau, care a avut loc la Castelul Windsor.

Relatia dintre Regina Elisabeta a II-a si Lilibet, fiica printului Harry, este „karmica si speciala”, spun astrologii

Iar la deschiderea Sesiunii Parlamentare din anul 2017, Regina a purtat o palarie albastra decorata cu flori galbene, care amintea de steagul Uniunii Europene, pentru a trimite un mesaj de sustinere fata de organizatia politica din care Marea Britanie a decis sa iasa.

„Nu o auzi exprimand incantare extrema sau suparare extrema. Se asigura ca nu dezvaluie prea mult din propriile opinii. A fost o strategie foarte buna pentru ca in acest fel oamenii inteleg ce vor din comportamentul sau si se identifica cu ea”, a mai spus Maclaran.

Foto: Instagram/@theroyalfamily