Condimentele cu care poti inlocui sarea

condimentele care pot inlocui sarea
Alice Moisescu1
De Alice Moisescu
13 feb. 2019

Sarea este o substanta pe cat de nociva, pe atat de importanta in alimentatie, intrucat este principala sursa de sodiu.

Insa alimentele – mai ales zarzavaturile – contin deja cantitati mari de sodiu, drept pentru care se recomanda consumul moderat de sare. In caz contrar, sarea poate cauza reale probleme de sanatate, cum ar fi retentia de apa, disfunctii renale sau chiar boli de ordin cardiovascular.

Sarea in exces este vinovata de cel putin 7 afectiuni

Sfatul tuturor specialistilor este sa inlocuim sarea cu cat mai multe condimente, intrucat acestea ne ajuta sa fim mai sanatosi, sunt adjuvanti excelenti in dietele de slabire si dau savoare mancarurilor.

Iata, asadar, care sunt condimentele cele mai intalnite in bucataria noastra, care pot inlocui cu succes sarea:

Condimentele care pot inlocui sarea in mancaruri

– Otetul adaugat in felurite salate (salata verde, ardei copti, castraveti si rosii, etc), sosuri marinate;

Somon cu sos din otet balsamic si afine

– Sucul de lamaie adaugat in supe si ciorbe sau in salatele de cruditati;

– Borsul acru adaugat in ciorbe, atat de bogat in vitamina B;

– Boiaua dulce

– Usturoiul, fie el verde sau uscat, taiat marunt;

Vinete la cuptor cu rosii, usturoi si paprika afumata

– Ceapa adaugata in ciorbe, sosuri sau salate, un substituent de incredere al sarii. Aduce un gust dulceag-amarui mancarurilor din care sarea lipseste cu desavarsire;

– Hreanul, care poate fi servit cu rasol de vita sau pui. Ii confera un gust delicios, fara a fi nevoie de nici macar un pic de sare;

– Chimenul pisat si ales prin sita, care poate fi servit la supele cu crutoane sau in salatele de cruditati. Un adevarat deliciu!

– Cimbrul, care poate fi folosit in prepararea fripturilor la gratar, in salate sau presarat peste legume aburdinde.

Pui in crusta de lamaie, cimbru si piper cu orez integral

– Leusteanul, care poate fi adaugat pentru a da gust delicioaselor ciorbe;

– Patrunjelul verde, care, la fel, este folosit cu succes in bucataria moderna, in aromarea fripturilor, a salatelor sau a sosurilor;

– Mararul, un ingredient de nadejde in prepararea carnii tocate (perisoare, chiftele, etc) sau a muraturilor;

Frigarui de somon cu lamaie si marar

– Foile de dafin adaugate in sosuri sau in mancaruri, ca de pilda tocana de cartofi, sarmale, peste sau pui la cuptor;

– Scortisoara si cuisoarele, doua condimente aromate care inlocuiesc gustul sarii atunci cand sunt adaugate in sosuri sau la fripturi. De asemenea, dau un gust particular si vinului… fiert!

– Coaja de lamaie sau de portocala rasa fin, care poate da o aroma deosebita deserturilor.

Foto: Instagram – JILL WALLACE