Reteta vegana: Espresso cheesecake mousse cu crema de ciocolata

Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
24 mai 2019

Daca esti in cautarea unui desert decadent, delicios si care creeaza depedenta, atunci ai ajuns unde trebuie. Reteta vegana de espresso cheesecake mousse cu crema de ciocolata te va fermeca!

Nutella de casa cu ciocolata neagra si un mousse aromatizat cu espresso este combinatia ideala pentru un desert care arata uimitor de elegant si este incredibil de gustos.

Gem de capsune din 3 ingrediente, gata in 30 de minute

Ingrediente pentru reteta vegana de espresso cheesecake mousse cu nutella:
Pentru espresso cheesecake mousse:

-150 gr de nuci caju, inmuiate in apa 8 ore sau peste noapte si apoi scurse;

-60 ml de lapte integral de cocos;

-3 linguri de nectar de cocos sau sirop de artar;

-3 linguri de suc de lamaie proaspat;

-1 ½ lingurite de extract de vanilie;

-1 lingurita de pudra de espresso;

-1 praf de sare de mare fina.

Pentru crema de ciocolata:

-240 gr de Nutella;

-1 lingurita de extract de vanilie;

-1/4-1/2 lingurita de sare de mare fina (dupa gust);

-80 ml de lapte de ovaz (sau alt tip de lapte vegetal cremos);

-115 gr de ciocolata neagra, cu minim 60% cacao.

Reteta de inspiratie indiana: orez prajit cu alune, ardei iute si coriandru

Pentru topping (optional);

-scortisoara macinata;

-fulgi de sare de mare.

Mod de preparare:

Pentru espresso cheesecake mousse

Se pun nucile caju inmuiate intr-un mixer sau blender de putere mare si se mixeaza timp de 30 de secunde. Se adauga restul ingredientelor pentru mousse si se amesteca pana cand se obtine o pasta fina, groasa si cremoasa, curatand marginile vasului de la mixer ori de cate ori este nevoie.

Totul dureaza cam 2-3 minute. Se da la frigider pana cand termini de preparat Nutella. Se va intari usor.

Pentru Nutella

Se preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius. Se pun alunele pe o tava de copt si se imprastie uniform. Se dau la cuptor timp de 10 minute sau pana cand incep sa se rumeneasca usor si devin crocante, apoi se scot si se lasa la racit. Se infasoara intr-un prosop de bucatarie curat si se scutura bine pentru a indeparta cojile de pe alune, apoi se pun intr-un robot de bucatarie si se mixeaza pana cand se transforma intr-o pasta untoasa.

Acest proces poate sa dureze pana la 10 minute, in functie de performantele robotului de bucatarie folosit. Se ia o oala in care se pun 2-3 cm de apa, iar deasupra se aseaza un bol rezistent la caldura. Inauntru se pun ciocolata, laptele de ovaz, vanilia si sarea de mare. Se lasa pana cand ciocolata incepe sa se topeasca si amesteca frecvent pana cand se obtine un amestec moale iar toata ciocolata s-a topit. Se toarna amestecul de ciocolata in vasul de la mixer impreuna cu untul de alune si se pulseaza pana cand se obtine un amestec omogen si cremos si toate ingredientele sunt incorporate.

Pentru servire, se pune o lingura de Nutella pe fundul unui pahar, apoi deasupra se aseaza un strat de espresso cheesecake mousse de la frigider. Se decoreaza cu scortisoara si fulgi de sare de mare.

Foto: Shutterstock.com