Ce se intampla daca te lovesti la cap? Un nou studiu a aratat efectele pe termen lung asupra creierului

1
De Georgiana Dorobantu
1 feb. 2023

O singura lovitura severa in zona capului poate afecta memoria si capacitatea cognitiva mai tarziu in viata, arata un nou studiu.

In cadrul unui dintre cele mai mari studii de acest gen, cercetatorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie au descoperit ca trei lovituri moderate la cap pot avea un impact pe termen lung asupra memoriei si capacitatii cognitive.

Studiul a inclus peste 15.000 de persoane si a descoperit ca riscul este cumulativ – cu cat o persoana a suferit mai multe lovituri la nivelul capului, cu atat creierul sau va fi mai afectat pe masura ce imbatraneste.

Cercetatorii de la Universitatile Oxford si Exeter au analizat datele din cadrul proiectului britanic UK Protect, care a urmarit evolutia subiectilor pe o perioada de 25 de ani.

Cea mai eficienta metoda de a incetini imbatranirea creierului

Participantii, cu varste cuprinse intre 50 si 90 de ani, au raportat severitatea si frecventa contuziilor la nivelul capului pe care le-au suferit de-a lungul vietii si au completat anual teste pentru evaluarea functiilor creierului.

Rezultatele au aratat ca persoanele care au raportat trei sau mai multe lovituri la nivelul capului aveau o capacitate cognitiva mai slaba, care s-a inrautatit treptat de-a lungul anilor.

„Loviturile la cap sunt un factor de risc major pentru dementa”

„Stim ca loviturile la cap sunt un factor de risc major pentru dementa. Iar acest studiu la scara larga ne ofera cele mai multe detalii despre o descoperire socanta – cu cat ai mai multe comotii la nivelul creierului de-a lungul vietii, cu atat mai afectata va fi functionarea creierului pe masura ce imbatranesti”, a declarat coordonatorul studiului, medicul Vanessa Raymond, din cadrul Universitatii Oxford.

„Cercetarea noastra arata ca oamenii care au avut trei sau mai multe episoade de contuzii chiar si moderate la nivelul capului ar trebui sa fie consiliate si sa decida daca sa continue sau nu activitati riscante”, adauga specialistul, citat de Mail Online.

Legatura dintre sanatatea intestinelor si depresie a fost demonstrata stiintific. Iata cum alimentatia te va ajuta sa fii mai fericita

Unele sporturi si profesii predispun la accidentari la nivelul capului, avertizeaza medicul. Recent, organizatia jucatorilor profesionisti si amatori de rugby din Marea Britanie a dat in judecata Federatia de Rugby pentru modul in care au fost gestionate de-a lungul anilor contuziile cerebrale suferite de sportivi.

Oamenii de stiinta au descoperit ca participantii la studiu care au declarat trei episoade de lovituri moderate la cap de-a lungul vietii aveau o atentie semnficicativ mai slaba si o capacitate redusa de a realiza activitati cognitive complexe.

Fiecare lovitura aditionala a fost asociata cu o inrautatire progresiva a functiei congnitive

Cei care au suferit patru sau mai multe lovituri moderate la cap prezentau o incetinire in viteza de procesare a informatiilor si o memorie mai slaba.

Fiecare lovitura aditionala a fost asociata cu o inrautatire progresiva a functiei congnitive, au mai descoperit cercetatorii.

Alergiile alimentare sunt tot mai frecvente – 5 moduri prin care le poti preveni

Dar chiar si o singura contuzie moderata pana la severa la nivelul capului a fost asociata cu o atentie mai redusa, dificultatea de a realiza sarcini cognitive complexe si viteza de a procesa informatiile, mai arata studiul.

„Studii precum acesta sunt foarte importante pentru a dezvalui riscurile pe termen lung ale traumatismelor la nivelul creierului, inclusiv efectul pe care il au asupra riscului de dementa”, spune medicul Susan Kohlhaas, directorul de cercetari din cadrul fundatiei Alzheimer’s Research UK.

Foto: depositphotos.com